avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării incadrare in programul prima casa
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

incadrare in programul prima casa

Buna ziua,
Suntem o familie de tineri casatoriti interesati de programul prima casa.
In 2006 sotia a cumparat o locuinta prin credit potecar, noi nefiind casatoriti, aplicantul creditului fiind doar sotia.
In 2009 februarie ne-am casatorit, iar eu nu detineam pana la momentul casatoriei nicio proprietate (teren sau locuinta).
Pot plica doar eu pentru programul prima casa, respectand astfel conditia ca cei care aplica pentru acest program nu trebuie sa fi avut sau sa aiba in proprietate o lucuinta ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:31, 29 Iulie 2009
Conditiile pe care persoanele fizice trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de acest Program sunt urmatoarele:

• Sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane,

• Sa nu aiba in derulare un credit ipotecar,

• Sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. Primul-ministru a explicat ca poate fi achizitionata o locuinta cu valoare mai mare de 60.000 de euro, insa atunci beneficiarul trebuie sa dispuna de avansul pentru locuinta, plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si suma de 60.000 de euro.

• Persoanele care doresc sa intre in acest program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii si, de asemenea, se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, o ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate
B-)
Nu va incadrati! E clar!#-o
apartamentul este al sotiei, este un bun dobandit inainte de casatoria noastra, ar putea fi sanse cu o astfel de argumentare ?
Din punctul meu de vedere legea nu este foarte explicita prin ce se intelege sa detina in comun...in sensul ca detinerea este proprie a sotiei , dar folosinta este comuna a ambilor soti.....
Puteti incerca insa nu cred ca va poate garanta cineva reusita!
B-)
in varianta ca parintii vor sa-i dea 500mp din curte pt a-si construi o casa unuia dintre copii este posibil? care-s pasii de urmat daca se poate?
Daca sunt mai multi copii atunci ar trebui sa se gandeasca ca fiecaruia sa-i ramana o cota parte egala sau sa existe echitate , fiindca altfel orice act ar face (donatie sau vanzare-cumparare) ar fi atacabil !
Daca proprietatea are cadastru pot face dezmembrare si vanzarea bucatii de teren respective catre oricine doresc.
Daca nu exista cadastru , se face , se intabuleaza din start cele 2 loturi distincte si se instraineaza lotul dorit!:)

Alte discuții în legătură

Conditii acordare credit prin programul prima casa MMV MMV Salutare, un prieten ar dori sa acceseze un credit ipotecar prin programul Prima casa insa in anul 1995 dupa moartea unuia dintre parinti a fost facut un act ... (vezi toată discuția)
Prima casa - sunt eligibil daca am o casa in proprietate? mick_the_builder mick_the_builder ce sanse am sa beneficiez de program daca am o casa pe numele meu?este valabil un contract de mana de acum 3 luni prin care renunt la dreptul de proprietate in ... (vezi toată discuția)
Prima casa ili47 ili47 Citesc ca se acorda si in cazul unei mosteniri. Eu nu am casa pe ,sotia are (prin mostenire) Eu si fratele meu mostenim o garsoniera. Sunt pensionar (63 ... (vezi toată discuția)