Programul Noua Casă, prin care cei interesați pot lua credite garantate de stat pentru cumpărarea unei locuințe noi, va continua și în acest an. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a anunțat astăzi că s-a dat startul ediției din acest an a programului Noua Casă. Pentru 2024, Guvernul a stabilit ca valoarea plafonului garanţiilor care pot fi emise anul acesta să fie de un miliard de euro, cu jumătate de miliard mai mică decât cea a plafonului din 2023. Suplimentar, Ministerul Finanțelor a stabilit și nivelul comisioanelor utilizate în program, respectiv al celui de gestiune și al celui unic de analiză.
După cum
a anunțat chiar azi FNGCIMM,
"programul Noua Casă 2024 a devenit operațional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe, în valoare de 1 miliard de lei, a fost alocat celor 16 finanțatori înscriși în program".
Așadar, cei interesați să-și cumpere o locuință prin programul Noua Casă pot apela deja la băncile partenere (lista lor se găsește în comunicatul FNGCIMM).
Potrivit
HG 63/2024, apărută în februarie, în cadrul programului Noua Casă pot fi emise, pentru anul 2024, garanţii până la valoarea de
un miliard de lei.
Asta înseamnă că, pentru acest an, plafonul garanțiilor este cu o treime mai mic decât cel din 2023, care a fost, conform
HG 80/2023, de 1,5 miliarde de lei.
„Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2024 asigură continuarea în condiții optime a programului Noua Casă, fără a se crea disfuncționalități resimțite în rândul beneficiarilor persoane fizice, în special a beneficiarilor tineri și foarte tineri, care doresc achiziționarea unei locuințe”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit măsura în faza de proiect.
Tototdată, prin
Ordinul 141/2024, Ministerul Finanțelor a stabilit
nivelul comisioanelor folosite în cadrul programului Noua Casă. Astfel, pentru 2024, comisionul de gestiune al garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în cadrul programului Noua Casă este de 0,15% pe an calculat la soldul garanției statului, iar comisionul unic de analiză este de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de FNGCIMM.
Programul Noua Casă facilitează accesul persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat, respectiv cu un nivel mai mic al dobânzilor.
Normele programului, ce se găsesc în
HG 717/2009, stabilesc că valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de
66.500 de euro, iar avansul este de
5% - pentru locuințele care au un preț maxim de
70.000 euro.
Apoi, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la
140.000 de euro, valoarea maximă a creditului poate ajunge la
119.000 de euro, cu un avans de
15% din partea beneficiarului.
Dobânda creditelor este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor, la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.
Locuințele achiziționate prin programul Noua Casă nu se pot vinde timp de cinci ani de la cumpărare, iar atunci când vine vorba despre închiriere, acest lucru se poate face doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.
Comentarii articol (0)