OUG 84/2024 a adus mai multe schimbări importante legislației din domeniul circulației, astfel încât să se înregistreze o creștere a siguranței rutiere.
Cea mai radicală dintre acestea vizează evaluarea psihologică a șoferilor, măsura introducând o procedură similară cu cea existentă pentru șoferii cu afecțiuni medicale fiziologice incompatibile cu conducerea. Prin ordonanța recentă se stabilește că orice medic poate trimite un șofer la un psiholog independent pentru o evaluare psihologică, dacă observă simptome care pot afecta capacitățile psihologice necesare conducerii de autovehicule.
În baza noilor prevederi, ”orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o unitate psihologică autorizată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (...). În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice”.
După cum stipulează noile proceduri, psihologul anunță poliția rutieră, medicul care a trimis șoferul la evaluare și șoferul în sine dacă acesta este declarat inapt psihologic pentru a conduce, iar poliția rutieră retrage permisul de conducere al șoferului inapt. Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 de zile.
Pe de altă parte, medicul trimițător trebuie să anunțe poliția rutieră dacă psihologul nu îl anunță despre rezultatul evaluării în termen de 30 de zile.
Odată retras, permisul de conducere va trebui predat poliției rutiere în termen de trei zile.
Dacă însă șoferul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimițător, în termen de 15 zile de la constatare.
În plus, măsura conține și o modificare a articolului referitor la sancționarea contravențiilor din Codul rutier. Astfel, neîndeplinirea de către psiholog a obligației de a comunica polițiștilor rezultatul evaluării psihologice, prin care titularul de permis de conducere este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, poate fi sancționată acum cu amendă din clasa a IV (între nouă și 20 de puncte-amendă).
Important de știut, valoarea punctului-amendă se menține, până la final de an, la 165 de lei. Prin urmare, pentru nerespectarea acestei noi obligații, medicii ar putea fi amendați cu sume cuprinse între 1.485 lei și 3.300 lei.
Comentarii articol (1)