După cum este subliniat în expunerea de motive a proiectului de lege, pentru recunoașterea locului poliției locale în rândul structurilor de ordine și siguranță publică, se propune definirea poliției locale ca un sistem dual de ordine și siguranță publică, având în vedere atât competențele partajate de poliția locală cu Poliția Română în domeniul ordinii și siguranței publice, cât și prevederile Strategiei Naționale de ordine și siguranță publică 2023-2027, cuprinsă în HG 1.081/2023.
Potrivit acestei strategii, “pentru asigurarea stării de normalitate și echilibru în cadrul comunităților, se menține un sistem dual de ordine și siguranță publică, respectiv ca serviciu public în slujba comunității, prin consolidarea cooperării între structurile forțelor MAI și structurile de Poliție Locală”.
Apoi, chiar dacă domeniile în care polițiștii locali au atribuții rămân, de principiu, aceleași, apar modificări privind competențele lor. Mai precis, în domeniul pazei obiectivelor, în afara pazei bunurilor, sunt introduse competențe în paza valorilor, inclusiv pe timpul transportului.
Când vine vorba despre domeniul circulației pe drumurile publice, polițiștii locali vor avea atribuții privind dirijarea circulației.
În domeniul protecției mediului, proiectul legislativ clarifică anumite prerogative și reglementează modurile în care polițiștii locali constată contravenții în acest domeniu și sesizează autoritățile competente.
Suplimentar, aria competențelor și limitele în care se desfășoară activitatea polițiștilor locali au fost clarificate și în domeniul activității comerciale.
Totodată, pentru a asigura polițiștilor locali un nivel ridicat de pregătire, care să permită îndeplinirea atribuțiilor, prin viitoarea lege se stabilește:
- instituirea unui sistem de formare inițială a polițiștilor locali, prin reglementarea absolvirii în termen de un an de la numirea în funcție a unor cursuri de formare inițială în domeniile ordine publică și circulație rutieră, cu durata de patru luni;
- obligativitatea absolvirii unor cursuri de perfecționare de către toți polițiștii locali aflați deja în sistem, cu durata de 10 zile.
Dotarea structurilor de poliție locală se realizează în acest moment în mod diferit, noua reglementarea stabilește limitele în care aceste structuri pot fi dotate unitar, pentru prestarea serviciului la aceleași standarde”, mai apare în motivarea propunerilor.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)