Miercuri și joi, săptămâna aceasta, are loc la Bruxelles o reuniune specială a Consiliului European.
Enrico Letta: ”În această lume nouă, suntem prea mici”
UE trebuie să-și integreze piețele financiare, energetice și de telecomunicații sau se va confrunta cu pierderea „securității economice” și va rămâne și în urmă față de SUA și China, este concluzia raportului. Într-o discuție cu Financial Times, Enrico Letta spune că integrarea aprofundată este o chestiune de supraviețuire în economia globală.
„Problema este că, în această lume nouă, suntem prea mici. Și dacă nu ne integrăm, vom intra în declin”, a spus Letta înainte de publicarea raportului său, care va fi subiectul principal al zilei de joi a summit-ului UE. „Inerția pe piața unică înseamnă declin”, a adăugat el.
”Următorii 5 ani trebuie folosiți pentru integrarea piețelor”
Enrico Letta mai spune că o posibilă a doua președinție a lui Donald Trump ar cere ca UE să fie mai îndrăzneață în utilizarea puterii pieței sale interne.
„SUA își exploatează piața unică. Și nu facem asta”, afirmă economistul italian.
Ponderea economică a UE este în scădere, reprezentând doar 13,3% din produsul intern brut global, comparativ cu peste 20% în 1993, când a fost înființată piața unică. Puterea economică a celor 440 de milioane de consumatori ai săi este depășită de SUA și de China, India fiind în imediată apropiere.
Enrico Letta va folosi raportul său pentru a argumenta că Bruxelles trebuie să folosească următorii cinci ani pentru a urmări integrarea piețelor naționale pentru servicii financiare, energie și telecomunicații. El va solicita, de asemenea, modificarea normelor UE privind fuziunile pentru a permite o mai mare consolidare a pieței.
„A existat o comunicare falsă în ultimii 20, 30 de ani . . . UE nu este o piață unică. Dacă nu veți reuși să integrați piața unică pentru energie, finanțe, telecomunicații, UE nu va avea nicio siguranță economică.”
De unde banii?
Potrivit Euractiv, Enrico Letta va aborda și cea mai complicată problemă de pe agenda economică a UE: cum să finanțăm tranziția ecologică a blocului, în timp ce stimulăm autonomia strategică, industrială, comercială și competitivitatea.
Aceasta înseamnă abordarea unui deficit de finanțare pe care Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) a estimat recent că ar putea oscila între 300 – 420 de miliarde de euro pe an, egal cu 2,1-2,9% din PIB-ul blocului.
Investițiile publice la nivelul UE care să completeze finanțarea privată – este soluția propusă de Enrico Letta.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)