ACCES PREMIUM
De ce premium?
Proiect controversat
Dacă cheltuielile cu serviciile prestate de afiliați nerezidenți ar deveni nedeductibile, s-ar încălca legislația UE, avertizează Guvernul
Proiectul de lege ce prevede ca cheltuielile cu servicii intragrup, ce sunt prestate de entități afiliate nerezidente în România, să devină nedeductibile la impozit pe profit este în contradicție cu legislația UE, atrage atenția Guvernul. Practic, există riscul ca România să intre în procedura de infringement dacă adoptă această măsură.
Articolul continuă mai jos
Interzicerea deducerii cheltuielilor cu serviciile intragrup este prevăzută de un
proiect de lege care a trecut de Senat în decembrie 2023 și care acum se află, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților.
La fel ca în cazul oricărei propuneri legislative,
Guvernul a emis recent un punct de vedere referitor la măsura respectivă în care a detaliat de ce nu susține adoptarea. Concret, dacă se introduce această interdicție,
România riscă să intre în procedura de infringement, care se poate termina cu sancționarea țării noastre.
„Din perspectiva incidenței cu regulile comunitare, subliniem că promovarea acestei reguli fiscale poate conduce la declanșarea procedurii de infringement împotriva României. În susținerea acestui punct de vedere, invocăm că dispozițiile articolului 56 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene prevăd că «sunt interzise restricțiile privind libera prestare a serviciilor în cadrul Uniunii cu privire la resortisanții statelor membre stabiliți într-un alt stat membru decât cel al beneficiarului serviciilor».Astfel, având în vedere cadrul legal mai sus menționat, considerăm că inițiativa legislativă care vizează nedeductibilitatea cheltuielilor cu serviciile prestate de persoanele afiliate nerezidente, indiferent dacă își au sediul în Uniunea Europeană, reprezintă o formă de discriminare a prestatorilor de servicii din alte state membre ale Uniunii Europene față de prestatorii locali și, implicit, o încălcare a dispozițiilor menționate mai sus”, subliniază reprezentanții Executivului.
În același timp, dacă interdicția ajunge să se aplice și Fiscul începe să facă impuneri, există riscul ca acestea să fie contestate și firmele care declanșează litigiile să aibă câștig de cauză la Curtea de Justiție a UE. Asta ar însemna ca statul să fie obligat să restituie ulterior, cu tot cu dobândă, sumele încasate.
„Precizăm că, din punct de vedere tehnic, există o posibilă incidență cu regulile comunitare. Din această perspectivă, inițiativa legislativă trebuie formulată astfel încât să nu conducă la contradicții cu prevederile Codului de conduită privind pragurile de transfer (...). Astfel, în măsura în care inițiativa legislativă se aprobă în forma prezentată, organele fiscale centrale pot să emită o decizie de impunere în sarcina contribuabilului (uneori cu sume considerabile), să încaseze sumele stabilite prin plată, compensare, executare silită și după parcurgerea procedurilor de soluționare a contestației, a acțiunii în instanță, aceste decizii de impunere să fie anulate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și contribuabilul să solicite restituirea sumelor cu dobânzile aferente”, scrie în punctul de vedere.
În plus, se atrage atenția că măsura ar putea fi „ocolită” cu ușurință de contribuabili prin interpunerea unor neafiliați:
„Regulile fiscale, așa cum sunt menționate în inițiativa legislativă, respectiv nededucerea la determinarea rezultatului fiscal a «cheltuielilor cu serviciile de management, consultantă, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România», vor avea ca efect limitarea nedeductibilității acestor cheltuieli numai pentru tranzacțiile între persoanele afiliate, restul tranzacțiilor nu vor fi cuprinse în sferă, respectiv vor fi deductibile. Din această perspectivă, măsura poate conduce la o conduită prin care între persoanele afiliate să se interpună persoane neafiliate.”În prezent, prevederea care este propusă pentru modificare exclude de la deducere numai cheltuielile cu serviciile intragrup prestate de o persoană situată într-un stat cu care România n-are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze un schimb de informații. Și asta doar în situația în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale.
Conform inițiatorilor proiectului de lege, interzicerea completă a deducerii serviciilor intragrup ar elimina toate controversele actuale legate de această practică și ar aduce bani mai mulți la bugetul de stat.
Conform specialiștilor, cheltuielile cu serviciile intragrup reprezintă, în prezent,
unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul inspecțiilor fiscale și, în același timp, unul dintre principalele subiecte generatoare de controverse fiscale.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Citește mai mult despre
impozit pe profit,
persoane afiliate,
parti afiliate,
servicii intragrup,
nerezidenti,
persoane nerezidente,
controale preturi de transfer,
dosar preturi de transfer,
preturi de transfer,
cheltuieli deductibile,
cheltuieli nedeductibile
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)