De aceea, povestea actuală a pieței unice nu rezonează cu cetățenii care trăiesc în aceste zone, atrage atenția fostul premier italian.
Partea întunecată a mobilității
Libertatea de circulație le permite cetățenilor UE să trăiască și să lucreze oriunde în Uniune, dar are și un dezavantaj: un număr semnificativ de lucrători cu înaltă calificare sau de tineri pleacă din anumite regiuni și țări pentru a căuta oportunități de muncă și educație în altă parte, ceea ce duce la fenomenul numit „exodul creierelor”, arată raportul.
„Combinat cu tendințele demografice, acest fenomen are ca rezultat o scădere accentuată a populației de vârstă activă în unele regiuni, ceea ce, în cele din urmă, le afectează capacitatea economică, creează noi probleme și oferă motive pentru noi resentimente față de UE. Este necesar să se rupă acest cerc vicios prin sprijinirea acestor teritorii în eforturile lor de a păstra și de a atrage o populație în vârstă de muncă”, mai precizează Enrico Letta.
Pentru a contracara efectele liberei circulații și creșterea discrepanțelor dintre regiunile care se confruntă cu depopularea din cauza migrației, Enrico Letta, propune numirea în viitoarea Comisie Europeană a unui vicepreședinte responsabil cu „libertatea de ședere” sau „libertatea de a rămâne în țara natală”.
Portofoliul acestuia ar trebui să includă politica de coeziune, serviciile de interes general și sprijinul pentru IMM-uri. „Numai un vicepreședinte ar putea într-adevăr să asigure coerența politicilor în diferitele domenii, care în prezent sunt dispersate între numeroși comisari din cadrul Colegiului”, se arată în documentul lui Enrico Letta.
„Capcana dezvoltării talentelor” în regiunile unde s-a produs deteriorarea profilului de competențe
Efectele „exodului de creiere” sunt diferite în fiecare teritoriu.
În unele țări, aceasta nu are ca rezultat rate nete de migrație negative, întrucât este compensată de afluxul de resortisanți în vârstă de muncă din UE sau din țări terțe, se explică în document.
Cu toate acestea, întrucât este mai probabil ca cetățenii cu studii superioare să se mute decât cei fără studii superioare, acest fenomen deteriorează profilul de competențe al forței de muncă.
Într-o comunicare recentă, Comisia identifică 82 de regiuni din 16 state membre (reprezentând aproape 30 % din populația UE) care se confruntă cu o scădere accentuată a populației de vârstă activă și, prin urmare, riscă să cadă într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, amintește Letta.
România, 6 din 8 regiuni se află în „capcana dezvoltării talentelor”
Raportul se referă la cele 82 de regiuni din 16 state membre (reprezentând aproape 30% din populația UE) care sunt grav afectate de acest declin al populației în vârstă de muncă. Acestea au un număr redus de absolvenți de studii superioare și o mobilitate negativă a populației cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani.
Legenda hărții Comisiei Europene:
46 de regiuni în roșu (16% din populația UE)
- acestea se află deja într-o capcană a dezvoltării talentelor, afectate de declinul populației în vârstă de muncă, precum și de scăderea numărului de persoane cu studii superioare
- au fost identificate ca fiind expuse riscului de a cădea în viitor într-o capcană a dezvoltării talentelor, afectate de migrația netă a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani.
București – Ilfov, este singura care a scăpat acesteia, fiind un magnet ce atrage talente din celelalte regiuni, tineri care din diferite motive preferă o carieră în țară, în loc de străinătate.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)