Paulishta, puteți citi aici o speță foarte asemănătoare (facultate de patru ani) în care masteratul a fost considerat ca fiind în continuarea studiilor:
[ link extern ]
Vă pun un fragment:
Dacă regula în materie este că obligația de întreținere a părintelui față de copil încetează odată cu ajungerea acestuia la vârsta majoratului, cu titlu excepțional, copilul este îndreptățit la plata pensiei de întreținere de către părinte, în situația în care dovedește faptul că își continuă studiile sau își desăvârșește pregătirea profesională, până la vârsta de 26 de ani.
Această concluzie se deduce din interpretarea art. 529 alin.1 Noul Cod Civil în conformitate cu care întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui ce urmează a o plăti analizate în funcție de venitul net obținut de acesta în ultimele 6 luni, anterioare introducerii acțiunii.
Împrejurarea continuării studiilor, care nu permite angajarea și realizarea de venituri din muncă echivalează cu starea de nevoie prevăzută de art. 529 alin.1 Noul Cod Civil derivând din satisfacerea unor cerințe de ordin social.
Reclamantul, aflat în continuarea studiilor, astfel cum rezultă din adeverința emisă de Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică Cluj N_____ depusă la fila 44 dosar, în care se arată că fiecare ciclu de studii universitare conferă absolvenților alte competențe, dându-le acces la ocupații specifice, este îndreptățit să beneficieze de întreținere inclusiv de la tată, având în vedere că, așa cum a arătat la interogator fila 41, în ultimele 6 luni a beneficiat de susținere financiară exclusiv din partea mamei sale.
Prin urmare în mod corect s-a reținut că efectele sentinței civile nr. 688/2010 a Judecătoriei Mediaș nu au încetat, chiar dacă plata pensiei de întreținere i-a fost sistată în mod abuziv de către pârât și unitatea angajatoare a acestuia.