Bună ziua ! Prin Hotărâre Judecătorească, in 2020,am fost obligat la plata pensiei alimentare în cuantum de 1/6 din salar până la finalizarea studiilor, perioadă în care fiica mea a urmat cursurile unei facultăți.
În iulie 2024 a absolvit studiile universitare cu licență.
Începând cu oct. 2024, este inscrisă la master.
Având în vedere că, în conformitate cu legea pensiilor 360/2023 ,,În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, FINALIZAREA STUDIILOR este considerată absolvirea in iulie 2024 a facultății ?
Termenul ,,ori'' din articolul de lege, implică anularea efectelor sentinței judecătorești de plată a pensiei alimentare ODATĂ cu absolvirea studiilor cu licență ?
Menționez că mai in intretinere un copil minor in vârstă de 6 ani ale cărui nevoi de creștere și educare sunt mult mai mari decât cele ale unei persoane majore în vârstă de 23 de ani. Se poate admite în instanță solicitarea de diminuare/anulare a obligației de plată a pensiei alimentare ?
Codul Civil spune doar atat "(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani."
Nu se specifica ce tip de studii. Altfel de ce nu ne-am limita la scoala primara, care este singura forma de invatamant obligatorie?
Nu au nici o legatura conditiile din legea pensiilor si care perioade sunt considerate asimilate cu obligatia de intretinere (pensia alimentara).
Atat timp cat copilul are sub 26 de ani si este student, aveti aceasta obligatie.
Puteti bineinteles sa cereti in instanta reducerea cuantumului.
Studiile de masterat nu sunt obligatorii pentru găsirea unui loc de munca, fiind suficienta absolvirea studiilor universitare in acest sens.
Ținând cont si de prevederile art.528 NCC, pensia de întreținere se datorează si se stabilește si in funcție de starea de nevoie a persoanei îndreptățite si in măsura in care aceasta nu are posibilitatea de a se întreține din munca.
Masterul in România este conceput pentru a putea urma cursurile acestuia independent de activitatea profesională pe care (o poate ) derula absolventul de studii cu licență ( de 8 semestre și nu de 6 semestre, unde masterul este obligatoriu pentru o calificare).
Oricum, este discutabil daca un program de master reprezintă ,,continuare de studii", acesta fiind o forma de învățământ care nu pune cursantul in imposibilitatea de a se întreține din munca, ci dimpotrivă, (repet) este la baza un program creat special pentru a munci in timpul derulării sale.
Deci masteranzii nu se afla in nevoie neavând putința unui câștig din munca, deoarece ,,studiile universitare de licența” asigura un nivel adecvat exercitării unei profesii in vederea inserției pe piața forței de munca.
Cred că o speță adecvată acestui caz, o reprezintă Decizia Civilă Nr. 535/2015 din ședința publică de la 18 Iunie 2015 a Tribunalului Sibiu.
Pai dvs va contraziceti singur. Acea decizie i-a dat dreptate copilului, nu tatalui care a sistat plata pe motiv ca fiul sau este la master.
Decizia Civilă Nr. 535/2015 a Tribunalului Sibiu.
- reclamant --> fiul care este la master
- parat --> tatal care trebuie sa ii plateasca pensie de intretinere.
Decizia spune asa:
- prin sentinta 335/2015 respinge actiunea civila ca fiind lipsita de obiect pentru ca este inca in vigoare sentinta 668/2010 care il obliga pe parat la plata pensiei de intretinere
- 535/2010 respinge apelul paratului.
Deci fiul obtinuse prin sentina 668/2010 plata pensiei de intretinere. Cand acesta a terminat facultatea, tatal a incetat sa mai plateasca. Fiul si-a dat tatal in judecata (335/2015) iar aceasta actiune a fost respinsa pentru ca s-a considerat ca tatal este oricum obligat sa plateasca pana cand termina masterul prin 668/2010. Tatal a facut recurs (535/2015) care a fost respins.
Finalitatea: tatal este obligat sa plateasca pana cand fiu termina masterul.
Pana la urma pentru a gasi un loc de munca nici facultatea nu e obligatorie. Si pentru unele locuri de munca nici macar liceul.
Totusi codul civil spune clar: cat timp copilul isi continua studiile, nu mai mult de 26 de ani. Nu am stat langa cei care au scris codul civil, dar ma gandesc ca au ales 26 de ani tocmai luand in calcul si studiile superioare.