avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire pe cont bancar
Discuție deschisă în Executare silită

poprire pe cont bancar

Buna ziua. Ma numesc Nicolae B. De vreo doi ani sunt rezident intr-o tara araba. Fiul meu in varsta de 24 de ani, m-a dat in judecata sa- i platesc o pensie de intretinere deoarece urmeaza un curs de master. Dupa terminarea facultatii, curs de zi, 4 ani, nu i-am mai dat nici un ban avand drept de munca conform legii 288, art. 4, alin. 6. Acum, ma trezesc cu o poprire pe contul din banca facuta de un executor judecatoresc. Vreau sa mentionez ca pentru aceasta hotarare si nici de aceasta poprire nu am fost instiintat pe nici o cale. adresa pe care o am in Romania este aceiasi pe care o are fiul meu, dar eu nu am mai locuit acolo de cel putin 2 ani. Vreau sa imi da-ti un sfat sau ce e de facut in acest caz. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nickkolae , utilizator 15:17, 1 Octombrie 2012
Conform art. 499 alin. 3 Cod civil parintii sunt obligati sa intretina copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 ani. Conform art. 524 Cod civil are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.
Asadar, daca fiul dumneavoastra nu realizeaza venituri, nu are bunuri care pot genera venituri, in calitate de parinte sunteti obligat sa platiti pensie de intretinere.
Va multumesc pentru raspuns. Dar.are diploma de licenta,e inginer, are drept de munca. nu o face pentru ca nu vrea. de acest citat ce ziceti? nu se incadreaza?
Conform Legii nr.288/2004 studiile universitare au fost impartite pe 3 cicluri:
- Ciclul I - studii universitare de licenta (3-4 ani)
- Ciclul II- studii universitare de masterat (1-2 ani)
- Ciclul III - studii universitare de doctorat (3 ani)
iar HG nr.404/2006 reglementeaza ciclul II- masteratul. Acest ciclu nu este obligatoriu decat pentru cei care vor sa urmeze neaparat ciclul III - doctoratul.
deasemenea Legea nr.288/2004, art.4 alin.6 precizeaza ca - Studiile universitare de licenta - ciclul I -asigura un nivel de calificare adecvat exercitarii unei profesii in vederea insertiei pe piata fortei de munca , prin cunostinte generale si de specialitate corespunzatoare.
Iar art.6 din Legea 288/2004 precizeaza ca- Diploma acordata dupa finalitatea studiilor universitare de licenta , atesta ca titularul acesteia a dobandit cunostinte si competente generale si de specialitate , precum si abilitati cognitive specific profesiei.

Deci masteranzii nu se afla in nevoie neavand putinta unui castig din munca , deoarece studiile universitare de licenta asigura un nivel adecvat exercitatii unei profesii in vederea insertiei pe piata fortei de munca prin cunostinte generale si de specialitate corespunzatoare iar cursurile de masterat sunt de 14 ore pe saptamana , organizate in Weekend si in cursul saptamanii dupa ora 18.00 permitand masteranzilor sa-si castige existenta printr-un castig din munca avand deja o profesie obtinuta in urma studiilor.
Masteratul nu face parte din categoria studiilor obligatorii și nu poate reprezenta in instanta motivele unei scolarizarii elementare cu privire la pregatirea profesionala a unui adult.

Are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavînd putinţa unui cîştig din muncă, din cauza incapacităţii de a munci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua ! prin hotărâre judecătorească, in 2020,am fost ... Iustin25 Iustin25 Bună ziua ! Prin Hotărâre Judecătorească, in 2020,am fost obligat la plata pensiei alimentare în cuantum de 1/6 din salar până la finalizarea ... (vezi toată discuția)
Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre studii superioare si ssd cocuta1973 cocuta1973 Buna ziua, As dori si eu parerea dumneavoastra cu privire la diferenta dintre studiile superioare si SSD (studii scurta durata). Se face cumva vreo referire ... (vezi toată discuția)