ACCES PREMIUM
De ce premium?
Risc fiscal: Dacă finanțează distribuirea dividendelor printr-un împrumut bancar, firmele riscă să le fie considerată nedeductibilă dobânda aferentă
Un risc fiscal identificat recent în practică de specialiști are legătură cu distribuirea de dividende și contractarea unui împrumut bancar. Mai precis, firmele care finanțează distribuirea de dividende în acest fel riscă să piardă deductibilitatea dobânzii aferente împrumutului. În această perioadă, societățile pot face demersurile pentru distribuirea dividendelor din profitul primului trimestru din 2024.
Articolul continuă mai jos
„Un element care ar putea atrage consecințe fiscale, atunci când vorbim despre distribuirea de dividende, este legat de sursa de finanțare pentru plata acestor dividende. Am vorbit despre condiția de a nu avea pierderi, dar este important să ne uităm un pic și la sursa fondurilor. Și aici ne-am întâlnit în practică cu un anumit risc atunci când societatea care distribuia dividende se finanța prin împrumuturi bancare pentru a suporta aceste dividende. Or, acest fapt poate atrage un risc de nedeductibilitate permanentă a dobânzii, în legătură cu acel împrumut, fiind o cheltuială în favoarea acționarilor, nu în favoarea societății”, a subliniat,
într-un podcast recent al PwC România,
Cristina Fuioagă, Director.
Astfel, dacă au de gând să distribuie dividende acționarilor în 2024, firmele trebuie să fie atente și de unde iau fondurile necesare, ca să nu aibă probleme la eventualele controale ale Fiscului.
Pentru
împărțirea trimestrială a dividendelor, din profitul trimestrului 1 din 2024 (perioada ianuarie - martie), primul pas procedural este inventarierea patrimoniului, conform Ordinului Ministerului Finanțelor 3.067/2018. Iar al doilea pas procedural este întocmirea situațiilor financiare interimare la 31 martie 2024.
Bilanțurile interimare pot fi întocmite numai în baza unei inventarieri a patrimoniului, iar dividendele interimare pot fi împărțite numai în baza bilanțurilor interimare, în măsura în care există profit de împărțit. Ulterior, situațiile financiare interimare se transmit la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în adunarea generală.
Impozitul pe dividende (8%) se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele, conform Codului fiscal. Obligația de declarare și plată aparține societății care distribuie și achită dividendele către acționari.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)