In noul Cod Fiscal 2016 privind impozitul pe dividende, se face referire doar la relatiile dintre persoanele juridice romane.
Eu am urmatoarea situatie:
persoana juridica romana (societatea comerciala) distribuie dividende unor persoane fizice care detin 50 % parti sociale, respectiv 25% si 25% - fiind de fapt 3 asociati.
Care va fi impozitul aplicat? 5% sau 16%; si daca se retine la sursa?
Dar daca societatea a fost creditata de catre unul dintre asociati si acum datoreaza dobanzi asociatului, tot la fel se impune impozitarea cu 5% (ca in cazul dividendelor) sau cu 16%; si se retine la sursa impozitul?
Pai datoria pe care o are firma la un asociat e una si dreptul de a incasa dividende din repartizarea profitului din anii precedenti e alta. La banii din primul caz nu se plateste impozit la stat. Deasemenea, daca are cat de cat lichiditati, se poate restitui din acei bani luati cu imprumut si chiar cu dobanda daca asa s-a convenit dar cu respectarea legislatiei in materie si a practicii, dar daca nu e profit, nu se dau dividende. Si nici macar nu se poate sa va ganditi ca sa se compenseze. Respectivul isi ia si banii imprumutati si dividendele cuvenite, bineinteles daca sunt lichiditati.
Stiu ca dividende se dau daca exista profit, si nu m-am gandit la vreo compensare, doar vream sa mi se confirme (fiindca am citit in lege care sunt veniturile pt. care se retine impozit la sursa, printre care si veniturile din dobanzi) daca si la acest tip de venituri trebuie ca societatea sa retina impozit pt. a-l plati la stat.
Dividende
Costy S
Buna ziua,
Daca un actionar cumpara dividende, ce taxe trebuie sa plateasca catre stat?
Va rog sa ma ajutati si cu o baza legala.
Multumesc. (vezi toată discuția)