Din primavara acestui an, Yahoo! negociaza cu Facebook.com (a doua retea sociala online din lume, ca notorietate, dupa MySpace.com). Zvonurile mai spun ca Yahoo! a oferit aproape un miliard de dolari în schimbul Facebook.com, dar a fost refuzata. Prelungirea negocierilor arata asadar un Yahoo! nedecis. În acest context, Google deschide si încheie negocierile cu YouTube.com în doar o saptamâna. Un record greu de atins de altii.
Explicatia unei achizitii
Dincolo de afirmatiile din presa, analiza la cald a evenimentului ar putea scapa din vedere un fapt extrem de interesant. Google nu tinteste neaparat masa de utilizatori ai YouTube si nici arhiva de videoclipuri pe care o are website-ul. Nu este interesat sa ofere videoclipuri altfel decât facea si pâna acum, prin intermediul Google Video. Ce ar avea atunci de câstigat din aceasta achizitie? Notorietate? În niciun caz. Doar în cazul în care gândim ca mentinerea pe prima pagina a ziarelor lumii, cu achizitii din ce în ce mai gigantice, ar putea consolida sentimentul ca Google poate sa faca orice. Chiar sa scoata din buzunar 1,65 miliarde dolari dupa o negociere de o saptamâna. Comunicatul de presa a avut, cu siguranta, aceasta menire. În spatele achizitiei ar putea sta totusi si niste riscuri pe care Google si le asuma. În alta ordine de idei, pasii facuti de la începutul anului de cele doua companii au puterea sa ne creioneze viitorul YouTube în cadrul organizatiei Google.
Extindere totala
Printre start-up-urile care au explodat în 2005 si 2006, doua initiative au captat atentia publicului. Myspace.com si YouTube.com. Rând pe rând, toate marile companii de Internet s-au aratat interesate de colaborari cu fiecare dintre aceste doua website-uri. Doar Google a reusit sa oferteze cu succes ambele proiecte.
În vara, a format o alianta publicitara cu MySpace.com, website al concernului News Corp (prin subsidiara Fox Interactive Media). Forma contractuala care a fost data publicitatii, valabila pana in trimestrul al doilea al anului 2010, afirma ca Google va furniza servicii de publicitate pentru website-ul MySpace.com si alte website-uri detinute de News Corp. În toata aceasta perioada, Google va plati News Corp cel putin 900 de milioane de dolari, venituri publicitare, cu conditia sa fie întrunite anumite conditii de trafic de catre MySpace.com. Întelegerea nu atinge însa site-uri precum FoxSports.com, pe care News Corp le-a inclus deja într-o întelegere cu Microsoft si MSN. Din octombrie 2006, utilizatorii MySpace.com vor beneficia de serviciile de cautare ale google.com. Google va furniza, de asemenea, publicitate contextuala pentru aceste cautari.
Potrivit lui Ross Levinsohn, presedinte al Fox Interactive Media, MySpace atrage peste 250.000 de utilizatori noi care se înregistreaza, în fiecare zi. Site-ul este foarte aproape de a atinge cifra critica de 100 de milioane de profile ale utilizatorilor înregistrati. Ce continut predomina in cazul MySpace.com? Multe videoclipuri, bineînteles.
În luna august 2006, Google a semnat un acord cu MTV. Potrivit întelegerii, Google va distribui secvente video ale postului în website-uri si bloguri. La rândul lui, YouTube a anuntat saptamâna trecuta trei parteneriate importante. Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment si CBS vor permite YouTube sa afiseze videoclipuri si melodii ale artistilor reprezentati de aceste case de discuri.
Prin urmare, devine foarte clar ca Google are doua tinte imediate. Baza de date a serviciilor care furnizeaza streaming video si accesul la o masa critica de utilizatori care sa-i permita testarea algoritmilor de cautare în interiorul fisierelor multimedia. Cele doua scopuri sunt atat de legate, încât achizitia YouTube apare drept cel mai inteligent pas facut în ultimul timp de managerii Google. Potrivit declaratiei fondatorului YouTube, Chad Hurley, în aprilie 2006, numarul videoclipurilor postate zilnic depaseste 35.000. În aceeasi luna, statistica vorbeste despre un nivel de vizionare de peste 35 de milioane de videoclipuri zilnic, majoritatea având o durata cuprinsa între 30 de secunde si doua minute.
Valoarea reala a YouTube.com
V-ar mira afirmatia ca Google a cumparat YouTube foarte ieftin, în realitate? Adevarul este ca orice serviciu de cautare în interiorul unor videoclipuri online va atrage venituri mai mari de 1,65 de miliarde dolari. Si toate aceste sume pot fi adaugate la veniturile pe care Google le-ar putea obtine prin publicitatea clasica în YouTube.com. Cautarea este genul de afacere dependenta de volum. Algoritmii folositi de un motor de cautare pot fi ajustati foarte bine doar în situatia în care o masa mare de oameni foloseste acele servicii de cautare. Algoritmii de cautare cei mai performanti atrag bugete de publicitate semnificative. Daca inventatorul unui serviciu de cautare în interiorul fisierelor multimedia s-ar pregati sa-l lanseze pe piata, ar încerca înainte sa testeze serviciul pe o masa cât mai mare de oameni. Or cautarea video a devenit acum similara cu YouTube. Iar Google a decis ca pretul de 1,65 miliarde dolari nu este prea mare pentru testarea si ajustarea algoritmilor sai de cautare.
Americanii au în vedere o alta realitate greu de ignorat. Din perspectiva Google, cautarea continutului clasic, existent în Internet, este aproape terminata. Textul ori imaginile nu mai pot genera acele venituri impresionante cu care Google si-a obisnuit investitorii. E nevoie de o inventie. Iar cautarea în fisiere multimedia poate sa fie cea mai sigura cheie a pastrarii ritmului de crestere al Google. Din ce în ce mai multi utilizatori de Internet au nevoie de cautarea fisierelor video care contin secvente importante pentru ei. Google s-a gândit sa le ofere acest serviciu. Gratuit, ca si pâna acum, dar axat pe aceeasi idee de publicitate contextuala.
Avand în vedere aceste ipoteze, am putea afirma ca achizitia este importanta intr-o singura privinta. Google nu este interesat de videoclipurile prezentate în YouTube. Interesul sau major este pentru numarul imens de cautari executate de utilizatorii YouTube. Tranzactia ne arata foarte clar ca Google intra în faza de testare finala a noii generatii de servicii de cautare video.
Comentarii articol (0)