Modul de desfășurare a alegerilor locale și a celor europarlamentare este gestionat de prevederile Legii 115/2015 (pentru cele locale) și Legii 33/2007 (pentru scrutinul europarlamentar). Libertatea exprimării voinței politice a cetățenilor este limitată de respectarea aceluiași drept al celorlalți participanți la vot, precum și de săvârșirea unei serii de contravenții, pe care cele două norme le sancționează.
Astfel, înscrierea cu bună știință a unui alegător în mai multe liste electorale sau înscrierea persoanelor fictive se sancționează cu amendă între 2.200 și 3.000 lei. În cazul alegerilor europarlamentare, amenda aferentă săvârșirii acestei contravenții este și mai mare, ea fiind cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.
Distribuirea de băuturi alcoolice în timpul adunărilor electorale sau în ziua votării se sancționează cu amenzi cuprinse între 2.200 și 3.000 lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei sau sfătuirea alegătorilor să voteze într-un anumit fel în ziua votării.
Refuzul de a permite accesul persoanelor autorizate în localul de vot se sancționează cu amendă între 600 și 1.000 lei. de asemenea, prezența altor persoane în cabina de vot și fotografierea sau filmarea buletinului de vot sunt sancționate cu amenzi similare, la fel ca tipărirea neautorizată de buletine de vot (în acest caz, dacă fapta este făcută în cadrul alegerilor europarlamentare, amenda se situează între 4.500 lei și 10.000 lei).
Pe langă amenzi, contravenienții trebuie să știe că ”bunurile destinate sau folosite la săvârșirea contravențiilor (...) ori rezultate din comiterea acestora se confiscă”.
Conform prevederilor legale, contravențiile pot fi constatate și sancționate de către diverse autorități, inclusiv ofițerii de poliție, cei ai Jandarmeriei, președintele biroului electoral de circumscripție, împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente, prefecții sau subprefecți.
Comentarii articol (0)