Bună ziua,
1. Pentru ce s-a întâmplat în secția de votare puteți face plângere penală:
Legea 208/2015, Art. 98. -
Constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie potrivit legii penale infracţiuni, următoarele fapte:
(...)
t) încălcarea prevederilor art. 16; continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale ori un candidat independent;
Art. 99. -
(1) Contravenţiile prevăzute la art. 98 lit. b) -e), g) -i), k), l), n) -p), r), s), u) -w), x) şi y), se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), f), j), m), q),
t) şi z), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 98 şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:
a) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române (...).
2.
Pot să inițiez o procedură pentru a-l scoate din funcție?
Doar dacă reușiți să organizați un referendum local potrivit Codului administrativ:
ARTICOLUL 162
Încetarea mandatului în urma referendumului
(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.
(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.
(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului.
3.
Ce alte măsuri legale aș putea lua pentru a mă proteja și a mă asigura că va răspunde pentru faptele sale?
Din păcate, primarii nu prea răspund în fața nimănui. Dacă era funcționar public puteați menționa și în plângere și limbajul folosit la telefon, ar fi fost infracțiune de serviciu (dacă puteați dovedi că el a fost) însă nu e. Nu știu ce altceva ați putea face în afară de o reclamație la prefectură și/sau la liderul PSD din zonă.