avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Bună ziua! Pe data de 24 noiembrie 2024, în ziua ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Bună ziua! Pe data de 24 noiembrie 2024, în ziua primului tur ...

Bună ziua! Pe data de 24 noiembrie 2024, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale, am fost la secția de votare din localitatea mea. La intrarea în curtea secției de votare, am fost întâmpinat de primar, pe care l-am salutat respectuos. După acest moment, primarul a venit spre mine, mi-a pus mâna după ceafă și mi-a spus să nu votez cu altcineva în afară de Marcel Ciolacu (PSD). I-am explicat că nu pot să-i spun cu cine votez și că decizia mea este personală.

Astăzi, pe 29 noiembrie, am primit un telefon de la un număr necunoscut, iar la telefon a fost primarul, care m-a insultat și înjurat pentru că a presupus că am votat cu altcineva. A susținut că l-am luat „la mișto” și a continuat cu un limbaj jignitor. Am dovezi clare (înregistrări, eventual martori) pentru toate aceste fapte.

Vă rog să îmi spuneți ce pot face în această situație:
1. Este posibil să fie tras la răspundere penală pentru comportamentul său?
2. Pot să inițiez o procedură pentru a-l scoate din funcție?
3. Ce alte măsuri legale aș putea lua pentru a mă proteja și a mă asigura că va răspunde pentru faptele sale?

Orice răspuns este de ajutor. Sunt hotărât să fac tot ce îmi stă în putință pentru ca acest comportament să fie sancționat. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 04:26, 30 Noiembrie 2024
Bună ziua,

1. Pentru ce s-a întâmplat în secția de votare puteți face plângere penală:

Legea 208/2015, Art. 98. -
Constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie potrivit legii penale infracţiuni, următoarele fapte:
(...)
t) încălcarea prevederilor art. 16; continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale ori un candidat independent;

Art. 99. -
(1) Contravenţiile prevăzute la art. 98 lit. b) -e), g) -i), k), l), n) -p), r), s), u) -w), x) şi y), se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), f), j), m), q), t) şi z), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 98 şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:
a) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române (...).

2.
Pot să inițiez o procedură pentru a-l scoate din funcție?

Doar dacă reușiți să organizați un referendum local potrivit Codului administrativ:

ARTICOLUL 162
Încetarea mandatului în urma referendumului
(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.
(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.
(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului.

3.
Ce alte măsuri legale aș putea lua pentru a mă proteja și a mă asigura că va răspunde pentru faptele sale?

Din păcate, primarii nu prea răspund în fața nimănui. Dacă era funcționar public puteați menționa și în plângere și limbajul folosit la telefon, ar fi fost infracțiune de serviciu (dacă puteați dovedi că el a fost) însă nu e. Nu știu ce altceva ați putea face în afară de o reclamație la prefectură și/sau la liderul PSD din zonă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2024
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Demiterea primarului cuticuta cuticuta Buna ziua! La noi in sat avem tigani veniti la munca pe timpul verii. Toamna isi iau bagajele si corturile si pleaca inapoi la ei acasa. Problema este ca sunt ... (vezi toată discuția)
Remuneratie alegeri locale crazy_crys80 crazy_crys80 am si eu o nelamurire.Am fost membru in biroul electoral in sectia de votare din comuna Jugureni,Judetul Prahova,la alegerile locale 2012.Nu am primit ... (vezi toată discuția)