Reducerea dobânzii cheie, de la nivelul record istoric de 4%, în cadrul ședinței de joi a BCE nu este pusă la îndoială. Pericolul constă în creșterea „încăpățânată” a prețurilor asemănătoare cu ceea ce se petrece în SUA și să amâne viitoarele decizii de tăiere a dobânzilor. Fed s-a văzut deja nevoită să amâne „sine die” demararea procesului de relaxare monetară după ce creșterea prețurilor de consum a depășit așteptările, cu toate că piețele încă mai speră la o reducere a ratei până la finele acestui an.
„Problemele Americii generate de inflația persistentă ar putea să apară și pe tărâmurile europene”, avertizază Carsten Brzeski, șeful departamentului macro de la ING Bank. „BCE ar fi bine să nu respingă categoric riscul reinflamării inflației manifestat în SUA și să rămână precaută”.
În zona euro inflația a accelerat în mai
Datele Eurostat au arătat că în luna mai inflația a crescut în zona euro la 2,6%, accelerând mai puternic decât așteptările. Și mai îngrijorătoare pentru oficialii europeni este creșterea puternică a prețurilor la servicii și întărirea neașteptată a presiunilor inflaționiste subiacente.
Nimeni nu contestă faptul că principalii catalizatori pentru creșterea inițială a inflației au fost diferiți în cele două regiuni: stimulentele fiscale enorme în SUA în timpul pandemiei comparativ cu criza energetică care a lovit Europa după ce Rusia a invadat Ucraina. Dar ceea ce duce în prezent în sus prețurile din UE poate că nu mai este atât de diferit de ceea ce a stat în spatele scumpirilor din SUA.
Mecanismele inflaționiste care se conturează în UE par a se asemăna cu cele care se manifestă în SUA, aproximativ o treime dintre economiștii dintr-un sondaj recent al Bloomberg spunând că creșterea prețurilor din SUA le preced pe cele din Europa.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)