La modul concret, documentul are “ca scop general organizarea, formarea și perfecţionarea antrenorilor, instructorilor sportivi și preparatorilor fizici. În condițiile dezvoltării economice, politice, sociale a societăţii, învățământul, sportul, suportul formării de specialişti, dar și de mentalităţi își modifică activitățile printr-o permanentă adaptare la cerințele și solicitările economiei de piaţă și a realităţilor sociale”, după cum scrie în nota de fundamentare a acestuia.
Una dintre cele mai importante prevederi ale viitoarei legi stabilește organizarea unui registru electronic al specialiștilor în ramură sportivă din România. Registrul specialiștilor din domeniul sportului va fi public și va trebui să țină cont de GDPR.
Așadar, orice cetățean va putea să se informeze în legătură cu calificarea antrenorilor, instructorilor sportivi sau a preparatorilor fizici sportivi din țara noastră.
Apoi, după ce va fi modificată, Legea educației fizice și sportului va stabili, similar regulilor actuale, că în activitatea de educație fizică și sport, pe lângă profesorii de educație fizică cu diplomă de licență sau master ori specialiștii în ramură de sport, își pot desfășura activitatea și specialiștii în asistența medicală, cercetare științifică, organizare și conducere tehnică, precum și persoane care exercită ocupațiile complementare specificate în regulamentul de aplicare legii.
În plus, sportivii de înaltă performanță retrași din activitate care au avut rezultate deosebite vor beneficia de înscriere fără examen la cursurile de formare în domeniul sportiv.
Rezultat notabil se consideră ocuparea locurilor 1-6 la campionate europene, mondiale sau jocuri olimpice, atât la probe individuale, cât și la sporturi de echipă.
De asemenea, se stabilește că, în activitatea sportivă, federațiile naționale pot organiza un sistem de licențiere propriu:
- prin regulament propriu (cu respectarea regulamentelor federațiilor sportive internaționale);
- stabilirea în regulament a unui sistem de echivalare a etapelor de licențiere, în acord cu prevederile internaționale pe ramură sportivă;
- standardizarea licențierii în conformitate cu prevederile statutelor specialiștilor, aprobate prin HG.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)