Conform documentului, relația B2C este definită în felul următor: „tranzacția având ca obiect execuția de lucrări, livrarea de bunuri/produse și/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoană impozabilă stabilită în România (...) și o persoană neimpozabilă”. Totodată, este precizat că livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către o persoană fizică ce se identifică, în relația cu furnizorul/prestatorul, prin codul numeric personal se consideră efectuate în relația B2C.
Mai precis, folosirea e-Factura pentru facturile emise în relația B2C este opțională în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2024. Ulterior, de la 1 ianuarie 2025, folosirea sistemului în relația B2C devine obligatorie pentru majoritatea contribuabililor.
„În perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România (...), indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi în scopuri de TVA (...), pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România (...), efectuate în relaţia B2C (...), pot transmite facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România (...), indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi în scopuri de TVA (...), pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România (...), efectuate în relaţia B2C (...), au obligația să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura. Fac excepţie facturile simplificate (...)”, scrie în ordonanță, cu precizarea că facturile sunt transmise, în paralel, consumatorilor la fel ca până acum.
Important! Dacă nu vor folosi e-Factura în relația B2C, operatorii economici vor risca, de asemenea, amenzi între 1.000 și 10.000 lei (în funcție de categoria contribuabilului), însă abia de la 1 iulie 2025. Amendarea se face pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice. Sancțiunile sunt valabile deja pentru relația B2B.
Excepții generale de la obligativitatea folosirii e-Factura
Prin excepție, anumite entități scapă de folosirea sistemului timp de un an. ONG-urile, partidele politice și cultele, care nu-s înregistrate în scopuri de TVA, nu trebuie să folosească e-Factura în perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025. Aceste entități pot opta, însă, pentru e-Factura, caz în care sunt înscrise în Registrul e-Factura opțional. În paralel, dacă derulează activități economice, aceste entități trebuie să se înregistreze, până la 1 iulie 2025, în Registrul e-Factura obligatoriu (dacă nu cumva au optat deja pentru folosirea sistemului).
Tot prin excepție, agricultorii persoane fizice care aplică regimul special de TVA pentru agricultori scapă de folosirea e-Factura în perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025. Dacă vor să opteze pentru folosirea sistemului, aceștia se înscriu în Registrul e-Factura opțional. De la 1 iulie 2025, agricultorii trebuie să fie înscriși în Registrul e-Factura obligatoriu (dacă nu cumva au optat deja pentru folosirea sistemului).
Operatorii economici persoane impozabile trebuie să transmită în e-Factura facturile emise către ONG-uri, partide politice, culte și agricultorii care aplică regimul special de TVA numai dacă aceste entități sunt în Registrul e-Factura opțional sau în Registrul e-Factura obligatoriu.
Clarificări utile
Mai departe, ordonanța conține și alte măsuri complementare legate de e-Factura (chestiuni noi și clarificări):
- în cazul în care este obligatorie transmiterea facturii prin e-Factura, beneficiarii care nu primesc facturile prin sistem în termenul legal, pentru livrări de bunuri/prestări se servicii pentru care plata se face la momentul livrării/prestării, pot notifica organele fiscale competente în acest sens, conform unei proceduri viitoare (care va include și măsurile ce vor fi luate de autorități);
- se clarifică faptul că și începând cu 1 iulie 2024 amendarea se face pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice (clarificarea apărea anterior doar pentru perioada 1 - 30 iunie 2024);
- trebuie să folosească e-Factura și organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi în numele și în contul furnizorilor persoane impozabile stabilite în România, pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operațiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile şi imobile sechestrate în cadrul procesului penal; automat, furnizorii respectivi scapă de obligație; în acest sens, apare Registrul e-Factura executări silite; contravenienții vor risca o amendă între 5.000 și 10.000 lei pentru fiecare factură netransmisă în e-Factura;
- noi situații în care nu este obligatorie utilizarea sistemului e-Factura;
- autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite în România se consideră facturi emise în relația B2B.
Comentarii articol (4)