ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Factura trebuie folosit inclusiv în cadrul executărilor silite, când se emit facturi în numele furnizorilor
Sistemul e-Factura este obligatoriu inclusiv atunci când vine vorba despre facturile emise în numele furnizorilor pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operațiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile și imobile sechestrate în cadrul procesului penal. Regulile au fost introduse de curând în Ordonanța e-Factura.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
OUG 69/2024, care a modificat recent Ordonanța e-Factura (OUG 120/2021), obligația de folosire a sistemului
e-Factura revine
organelor de executare silită, inclusiv executorilor judecătorești și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Transmiterea facturilor se aplică atât dacă vorbim de
relația B2G (achiziții publice și alte operațiuni cu entități publice), cât și dacă vorbim de relația
B2B. De asemenea, obligația acoperă
relația B2C, însă abia începând din 1 ianuarie 2025.
„Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi în numele și în contul furnizorilor, persoane impozabile stabilite în România (...), indiferent dacă furnizorii sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA (...), pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operațiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile și imobile sechestrate în cadrul procesului penal, au obligația să respecte prevederile [ce implică obligația de folosire a e-Factura pentru relațiile B2G, B2B și B2C]”, scrie în actul normativ.
Desigur, asta înseamnă că furnizorii în numele cărora se emit facturi în cadrul executărilor silite scapă de obligația de a transmite acele facturi. În aceste cazuri, facturile emise de organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, ajung și la furnizori prin intermediul sistemului.
În acest sens, Guvernul a decis și
înființarea Registrului e-Factura executări silite. Regulile pentru organizarea registrului și înscrierea în acesta trebuie să vină prin ordin al Fiscului.
Important! Conform noii ordonanțe, dacă obligația folosirii e-Factura nu este respectată, entitățile respective riscă
o amendă între 5.000 și 10.000 lei pentru fiecare factură emisă. Sancțiunea este valabilă momentan doar în cazul relației B2B, urmând să fie extinsă pentru relația B2C abia de la 1 iulie 2025.
Citește mai mult despre
e-Factura,
facturare electronica,
factura electronica,
executari silite,
executare silita,
executori judecatoresti,
B2B,
B2G,
B2C,
business to business,
business to government,
business to consumer,
bunuri sechestrate
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)