avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1487 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA executare prin executor judecatoresc
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA executare prin executor judecatoresc

Ne-am adresat executorului judecatoresc pentru executarea silita a bunurilor mobile ale unui debitor .
S-a organizat licitatie cod proc. civila dar nu s-au prezentat cumparatori. In final am preluat bunurile in contul creantei.
Executorul trebuia sa emita factura ptr. cval bunurilor si TVA ?
Nu am primit nici o factura. Se achita TVA in acest caz ? Cine il achita si cum ?
Cel mai recent răspuns: sabinna , utilizator 12:58, 6 Noiembrie 2011
art. 128, alin 3 cod fiscal:
Următoarele operaţiuni sunt considerate, de asemenea, livrări de bunuri, în sensul alin. (1):
b) transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, în urma executării silite;

solicitati executorului judecatoresc factura de executare silita in contul si pe numele debitorului.
persoana obligata la plata tva este debitorul, prin depunerea decontului.
Dar daca debitorul este de negasit ?
e problema debitorului.
executorul judecatoresc e obligat sa elibereze factura de executare silita.
intrucat creditorul a primit bunurile in contul datoriei fara sa mai plateasca vreo suma de bani, singura persoana obligata sa plateasca tva catre buget este debitorul.

norme metodologice cod fiscal
În sensul art. 155 alin. (8) lit. d) din Codul fiscal, în cazul bunurilor supuse executării silite care sunt livrate prin organele de executare silită, factura se va întocmi de către organele de executare silită pe numele și în contul debitorului executat silit.

În factură se face o mențiune cu privire la faptul că facturarea este realizată de organul de executare silită către care se fac și plățile de către cumpărător. Originalul facturii se transmite cumpărătorului, respectiv adjudecatarului, iar exemplarul al doilea se transmite debitorului executat silit.

Prin organe de executare silită se înțelege persoanele abilitate prin lege să efectueze procedura de executare silită.

" intrucat creditorul a primit bunurile in contul datoriei fara sa mai plateasca vreo suma de bani, singura persoana obligata sa plateasca tva catre buget este debitorul."

De unde rezulta acest lucru ? Poate imi indicati textul de lege care prevede ca intr-o astfel de situatie, debitorul trebuie sa plateasca.
Chiar daca nu platesc vreo suma de bani, inteleg ca tot trebuie emisa factura.
Ce factureaza executorul ?
Care este raspunderea mea in calitate de creditor cu privire la TVA daca:
- executorul nu emite factura
sau
- executorul emite factura, o comunica debitorului dar, acesta nu plateste ( pentru ca nu mai este de gasit la sediul cu care figura in Registrul comertului
Poate intrebarile sunt puerile, dar, vreau sa inteleg exact.
Multumesc.



Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
asa cum am precizat mai sus, transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, în urma executării silite, este considerat livrare de bunuri.

art. 150 cod fiscal
(1) Persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată, dacă aceasta este datorată în conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabilă care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii

in cazul nostru cine efectueaza livrarea de bunuri?
raspuns: debitorul executat silit prin intermediul executorului judecatoresc.

norme cod fiscal - art. 155

(2) Dacă organul de executare silită încasează contravaloarea bunurilor, inclusiv taxa de la cumpărător sau de la adjudecatar, are obligația să vireze la bugetul de stat taxa încasată de la cumpărător sau adjudecatar în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care adjudecarea a devenit executorie.

in cazul nostru organul de executare nu incaseaza contravaloarea bunurilor, creditorul primind bunurile in contul creantei sale.

(5) În situația în care valorificarea bunurilor supuse executării silite a fost realizată prin organele de executare silită, debitorul executat silit trebuie să înregistreze în evidența proprie operațiunea de livrare de bunuri pe baza facturii de executare silită transmise de organele de executare silită, inclusiv taxa colectată aferentă. Prevederile acestui alineat nu se aplică pentru situațiile prevăzute la art. 160 din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile specifice referitoare la taxarea inversă.

executorul este obligat sa emita factura care sa reflecte bunurile supuse executarii silite, baza impozabila si tva aferenta.
daca nu o face, puteti face o sesizare catre anaf in acest sens si aveti posibilitatea emiterii unei autofacturi in baza procesului verbal de adjudecare.

dvs ca si creditor nu aveti nici o responsabilitate in acest caz, e ca si cum ati fi dat niste bani in avans debitorului, iar acum acesta va emite factura de livrare a bunurilor.



Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
xerxes, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva la executare silita ContSters256771 ContSters256771 In cazul in care se executa o cladire veche factura intocmita de executor este cu sau fara TVA? Executorul nu are informatii daca debitorul executat (PJ ... (vezi toată discuția)
Apartament la licitatie publica shumi84 shumi84 Buna ziua Sunt nou in domeniu si nu am mai participat niciodata la o licitatie publica. Doresc sa particip la licitatia unui apartamentu care a fost scos la ... (vezi toată discuția)
Bunuri sechestrate si scoase la licitatie ContSters69061 ContSters69061 Ce trebuie sa plateasca creditorul care vrea sa cumpere el bunurile sechestrate de executor si scoase la licitatie publica. Mai exista un creditor al aceluiasi ... (vezi toată discuția)