avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la executare silita
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la executare silita

In cazul in care se executa o cladire veche factura intocmita de executor este cu sau fara TVA? Executorul nu are informatii daca debitorul executat (PJ inregistrata in scopuri de TVA) a optat sau nu pentru taxarea acestor tip de operatiuni.

Am o discutie cu un executor care pretinde ca nu are voie sa faca factura decat cu TVA (nu ofera nici un temei legal ci sustine doar la modul declarativ ca asa este legea).

Din punctul meu de vedere el ar trebui sa notifice debitorul executat sa ii comunice daca opteaza sa taxeze operatiunea sau nu iar in lipsa unui raspuns din partea acestuia sa aplice legea standard (nu exceptia de la lege).

Imi scapa ceva in toata aceasta poveste? A mai trecut cineva prin asa ceva?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 22:50, 6 Noiembrie 2014
Mi-am aflat de ceva vreme raspunsul la intrebarea pusa aici si m-am gandit sa il las celor care ar putea fi interesati pe viitor. Imi place sa cred ca daca citeste un executor acest mesaj va fi obiectiv si in caz ca sesizeaza vreo eroare sa o aduca in discutie cu argumente. Raspunsul l-am regasit in Codul Fiscal inclusiv in normele metodologice.
Intrucat executorul emite factura consider ca acest articol face parte din cunoasterea legislativa care trebuie sa o detina. Mai exact trebuie sa stie daca factureaza cu sau fara TVA. Tinand cont de faptul ca la punctul 4 din Norme se precizeaza ca debitorul poate opta daca sa taxeze cu sau fara TVA este obligatia executorului sa obtina aceasta informatie. Daca nu o poate obtine intrucat debitorul nu doreste sa comunice cu executorul atunci trebuie sa aplice legea si anume sa factureze fara TVA. Optiunea de a factura cu TVA nu ii poate aprtine executorului intrucat este alegerea debitorului.

Daca exista si alte pareri sunt deschis la discutii pe aceasta tema.


ART. 155 Facturarea
(18) Pot fi emise facturi de către un terț în numele şi în contul furnizorului/prestatorului în condițiile stabilite prin norme, cu excepția situaţiei în care partea terţă este stabilită într-o ţară cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenţa reciprocă.
Norme metodologice
(4) În sensul art. 155 alin. (18) din Codul fiscal, în cazul bunurilor supuse executării silite care sunt livrate prin organele de executare silită, factura se va întocmi de către organele de executare silită pe numele şi în contul debitorului executat silit. În factură se face o menţiune cu privire la faptul că facturarea este realizată de organul de executare silită. Originalul facturii se transmite cumpărătorului, respectiv adjudecatarului, iar exemplarul al doilea se transmite debitorului executat silit. Prin organe de executare silită se înţelege persoanele abilitate prin lege să efectueze procedura de executare silită. Organele de executare silită vor emite facturi cu TVA numai în cazul operaţiunilor taxabile, cu excepţia celor pentru care sunt aplicabile prevederile art. 160 din Codul fiscal. În situaţia în care debitorul executat silit aplică sistemul TVA la încasare prevăzut la art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, organul de executare silită înscrie pe factură menţiunea prevăzută la art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal pentru livrările de bunuri care sunt supuse sistemului TVA la încasare. În cazul în care la data livrării debitorul executat silit nu este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ca urmare a anulării codului său de înregistrare în scopuri de TVA în condiţiile prevăzute la art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, organul de executare silită are obligaţia să emită factura cu TVA dacă livrarea bunurilor ar fi fost taxabilă în situaţia în care respectivul debitor executat silit ar fi fost înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal. În cazul operaţiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, debitorul executat silit poate să opteze pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, prin depunerea notificării prevăzute la pct. 39.
(5) Dacă organul de executare silită încasează contravaloarea bunurilor, inclusiv taxa de la cumpărător sau de la adjudecatar, are obligaţia să vireze la bugetul de stat taxa încasată de la cumpărător ori adjudecatar în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care adjudecarea a devenit executorie. Pe baza documentului de plată a taxei pe valoarea adăugată transmis de organele de executare silită, debitorul executat silit evidenţiază suma achitată, cu semnul minus, în decontul de taxă pe valoarea adăugată la rândul de regularizări taxa colectată din decontul de taxă prevăzut la art. 156^2 din Codul fiscal. Prin excepţie, în cazul în care debitorul executat silit nu este înregistrat la data livrării în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ca urmare a anulării codului său de înregistrare în scopuri de TVA în condiţiile prevăzute la art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, acesta va înregistra documentul de plată în primul decont depus în calitate de persoană înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
(6) Dacă, potrivit legii, cumpărătorul sau adjudecatarul are obligaţia să plătească la unităţile Trezoreriei Statului taxa aferentă bunurilor cumpărate, organului de executare silită nu îi mai revin obligaţii referitoare la plata taxei. Organul de executare silită sau, după caz, cumpărătorul/adjudecatarul transmite o copie de pe documentul prin care s-a efectuat plata taxei debitorului executat silit. Prevederile acestui alineat nu se aplică pentru situaţiile prevăzute la art. 160 din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile specifice referitoare la taxarea inversă.
(7) Organele de executare silită înregistrează taxa din facturile pentru operaţiuni de executare silită emise în alte conturi contabile decât cele specifice taxei pe valoarea adăugată. Dacă organul de executare silită este persoană înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, nu va evidenţia în decontul de taxă operaţiunile respective.
(8) În situaţia în care valorificarea bunurilor supuse executării silite a fost realizată prin organele de executare silită, debitorul executat silit trebuie să înregistreze în evidenţa proprie operaţiunea de livrare de bunuri pe baza facturii de executare silită transmise de organele de executare silită, inclusiv taxa colectată aferentă. Debitorul executat silit care aplică sistemul TVA la încasare aplică în mod corespunzător prevederile art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal. Prevederile acestui alineat nu se aplică pentru situaţiile prevăzute la art. 160 din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile specifice referitoare la taxarea inversă. În cazul în care debitorul executat silit nu este înregistrat la data livrării în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ca urmare a anulării codului său de înregistrare în scopuri de TVA în condiţiile prevăzute la art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, acesta va înregistra în evidenţa proprie factura şi taxa colectată aferentă în primul decont depus în calitate de persoană înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
(9) Factura de executare silită emisă de organul de executare silită va conţine, pe lângă informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, numele şi datele de identificare ale organului de executare silită prin care se realizează livrarea bunurilor..



Buna seara,

Asa cum reiese din textul invocat, debitorul, nu executorul, are dreptul la optiunea taxarii operatiunii. Executorul nu poate decat sa execute potrivit optiunii debitorului, fara a avea dreptul stabilirii regimului fiscal al operatiunii in cauza.

In opinia mea, executorul face exces de zel.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva executare prin executor judecatoresc sabinna sabinna Ne-am adresat executorului judecatoresc pentru executarea silita a bunurilor mobile ale unui debitor . S-a organizat licitatie cod proc. civila dar nu s-au ... (vezi toată discuția)
Apartament la licitatie publica shumi84 shumi84 Buna ziua Sunt nou in domeniu si nu am mai participat niciodata la o licitatie publica. Doresc sa particip la licitatia unui apartamentu care a fost scos la ... (vezi toată discuția)
Operatiune triunghiulara iustinac iustinac Buna ziua, Avem urmatoarea situatie: Firma A din Romania primeste o comanda pentu executarea unor produse din partea firmei B din Germania. Neavand ... (vezi toată discuția)