„Începând cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România (...), indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA (...), pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România (...), efectuate în relația B2C (...), au obligația să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Fac excepție bonurile fiscale (...) care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate (...)”, prevede cadrul legal primar al sistemului e-Factura (art. 10^1 alin. 2).
Totuși, amenzile pentru nerespectarea obligației se aplică abia de la 1 iulie 2025 (art. 13^2 alin. 1. lit. d). Contravenția va putea fi sancționată cu o amendă între 5.000 și 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, între 2.500 și 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, sau între 1.000 și 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice.
„Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii infracțiuni, următoarele fapte: (...) nerespectarea de către operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România (...) a prevederilor art. 10^1 alin. (2), începând cu data de 1 iulie 2025, pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice”, este precizat în actul normativ.
În relația B2C, transmiterea facturilor în e-Factura este opțională între 1 iulie și 31 decembrie 2024. În orice caz, operatorii economici sunt obligați, de la 1 ianuarie 2025, să transmită clienților facturile B2C exact la fel ca până acum. Cu alte cuvinte, persoanele fizice obișnuite nu trebuie să-și deschidă cont în Spațiul Privat Virtual al Fiscului pentru a avea acces, de exemplu, la facturile de utilități, ci facturile vor veni în continuare pe canalele consacrate (prin poșta clasică sau prin poșta electronică).
Citește și:
- e-Factura B2C: S-a clarificat oficial că CNP-ul e opțional pe facturile emise persoanelor fizice. Obligația transmiterii facturilor rămâne aplicabilă de la 1 ianuarie;
- e-Factura: În relațiile B2B și B2C, facturile simplificate trebuie transmise în sistem de la 1 ianuarie 2025, cu o singură excepție;
- e-Factura B2C: Firmele de turism rămân cu obligația de a raporta facturile pentru voucherele de vacanță și după 31 decembrie;
- e-Factura B2C: Nu toate tranzacțiile cu persoanele fizice trebuie însoțite de o factură care să fie transmisă în sistem, ci doar unele tranzacții.