În ședința din 13 iunie 2024, Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a adoptat o serie de modificări la Regulamentul - Cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA).
Printre cele mai importante schimbări aduse procedurii de admitere în profesie se numără introducerea posibilității de a avea subiecte cu caracter aplicativ, constând în rezolvarea unor cazuri practice, menite să testeze cunoștințele teoretice ale candidaților.
Pentru a fi admiși, candidații vor trebui să obțină minim 5 puncte la fiecare disciplină și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte: ”subiectele pot avea și caracter aplicativ, constând în rezolvarea unor cazuri practice pe baza cunoștințelor teoretice ale candidaților”.
De asemenea, conform noilor prevederi, în cazul în care, în urma contestațiilor, se constată că enunțul unei întrebări sau una sau mai multe variante de răspuns sunt incorecte, întrebarea respectivă va fi anulată, iar punctajul corespunzător va fi acordat tuturor candidaților.
Consiliul a mai stabilit că, la examenul pentru primirea în profesia de avocat a persoanelor provenite din alte profesii juridice, pragul de promovare rămâne același ca la examenul pentru avocați stagiari: 5 puncte minim la fiecare disciplină și 70 de puncte total.
În plus, a fost eliminată obligativitatea pe care o aveau candidații, de a menționa la înscriere dacă solicitantul a mai susținut anterior examenul.
Examenul de primire în profesia de avocat va avea loc în data de 22 septembrie a acestui an, iar taxa de examinare va fi de 2.000 de lei.
Conform Hotărârii 75/2024 a UNBR, ”data, centrul/centrele de evaluare, taxa de înscriere și modalitatea de plată vor fi publicate pe paginile web ale U.N.B.R. și I.N.P.P.A. și vor fi anunțate într-un ziar de mare tiraj cu cel puțin 60 de zile înainte de data stabilită pentru examen. În termen de cel mult 5 zile de la publicare, fiecare barou va anunța, prin publicare într-un ziar local și pe pagina web a
baroului, organizarea examenului și informațiile necesare înscrierii la acesta”.
Examenul va consta în verificarea cunoștințelor juridice prin susținerea unei probe tip grilă, la următoarele discipline: organizarea și exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. Testul (grilă) va cuprinde 100 de întrebări din toate materiile de examen, iar timpul alocat pentru formularea răspunsurilor nu poate depăși 4 ore de la momentul în care s-a încheiat distribuirea testelor către toți candidații.
Comentarii articol (2)