Termenul de depunere pentru declarația recapitulativă 390 rămâne stabilit pentru data de 25 a lunii următoare și începând cu formularul aferent lunii iulie 2024, potrivit unui ordin oficializat recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Inițial, în contextul operaționalizării sistemului e-TVA și al introducerii deconturilor precompletate de TVA, autoritățile doreau devansarea termenului declarației 390.
Prin
OUG 70/2024, Executivul a eliminat din Codul fiscal
termenul declarației recapitulative 390, stabilind că acesta urmează să fie dat direct
prin ordin al ANAF. Măsura era gândită pentru a devansa termenul actual din data de 25 a lunii următoare, în contextul în care, prin operaționalizarea sistemului e-TVA, se introduc deconturile precompletate de TVA.
Din moment ce
deconturile precompletate urmau să vină până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale, ANAF avea nevoie mai repede de informațiile din D390, pentru a le folosi pentru precompletare. Totuși, în urma opoziției din spațiul public, s-a revenit asupra deciziei inițiale, prin
OUG 87/2024 stabilindu-se
un termen nou, mai „relaxat”, pentru deconturile precompletate - data de 5 a lunii următoare termenului pentru depunerea decontului de TVA.
În aceste condiții,
nu mai este nevoie de devansarea termenului declarației 390. De aceea, prin
Ordinul ANAF 6.073/2024, apărut miercuri în Monitorul Oficial (nr. 771/2024), acesta a fost stabilit în continuare pentru
data de 25 a lunii următoare:
„Declaraţia recapitulativă privind livrările/ achiziţiile/ prestările intracomunitare prevăzută la art. 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...) se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru operaţiunile pentru care există obligația declarării, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care sunt expediate sau transportate bunuri în cadrul regimului de stocuri la dispoziţia clientului sau în care intervin modificări ale informaţiilor furnizate. În situația în care data de 25 a lunii este zi nelucrătoare, declarația recapitulativă se depune până în prima zi lucrătoare, inclusiv, ulterioară datei de 25 a lunii.”Noul termen, care este, de fapt, vechiul termen, se aplică
începând cu declarația recapitulativă aferentă lunii iulie 2024, care se depune în august 2024. Dacă se păstra intenția inițială a autorităților, declarația 390 urma să fie depusă la termenul din data de 25, pentru ultima oară, odată cu formularul aferent lunii iunie 2024.
„Precizăm că termenul de depunere al decontului de TVA (formular 300), de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, este data de 25 a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală, respectiv luna, trimestrul, semestrul sau anul, iar termenul de depunere al declarației recapitulative privind livrările/ achiziţiile/ prestările intracomunitare (formular 390), astfel cum era prevăzut la art. 325 din Codul fiscal, în vigoare anterior datei de 1 iulie 2024, era până la data de 25 a lunii următoare unei luni calendaristice. În aceste condiții, întrucât termenul de transmitere către persoanele impozabile a decontului precompletat RO e-TVA este ulterior termenului de depunere prevăzut pentru depunerea decontului de TVA, precizăm că nu se impune modificarea termenului legal de depunere pentru declarațiile recapitulative. Având în vedere cele de mai sus, precum și necesitatea de a stabili, prin ordin, termenul legal de depunere al declarațiilor recapitulative, propunem ca termenul de depunere pentru declarațiile recapitulative să fie stabilit identic cu termenul prevăzut de prevederile art. 325 din Codul fiscal, în vigoare anterior datei de 1 iulie 2024, respectiv până la data de 25 a lunii următoare unei luni calendaristice”, era explicat în referatul de aprobare ce a însoțit noul ordin ANAF
în forma sa de proiect.
Cu toate acestea,
autoritățile spun că încă nu avem forma „finală” a sistemului e-TVA, ceea ce înseamnă că pe final de 2024 am putea vedea noi schimbări în privința deconturilor precompletate de TVA. Automat, nu este exclus ca termenul declarației 390 să fie schimbat ulterior.
Declarația 390 este depusă, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, pentru a raporta, în esență, livrările, achizițiile și prestările intracomunitare.
De precizat că
modelul decontului precompletat de TVA a fost oficializat de ANAF la finalul lunii iulie 2024.
Comentarii articol (0)