ACTUALIZARE (01.07.2024): Atenție, pentru că prevederile OUG 70/2024 au fost modificate semnificativ la scurt timp prin OUG 87/2024. Detalii sunt aici.
__________
Conform OUG 70/2024, care a intrat în vigoare pe 21 iunie 2024, decontul precompletat de TVA, generat prin noul sistem e-TVA, se bazează pe mai multe informații decât se prevedea inițial (în primă fază erau prevăzute expres numai primele două din listă):
- datele din sistemul e-Factura;
- datele din sistemul e-Case de marcat;
- datele din sistemul e-Transport;
- datele din sistemul e-Sigiliu;
- datele din sistemul e-SAF-T;
- sistemul informatic integrat vamal;
- alte sisteme informatice proprii ale Ministerului Finanțelor.
Deși s-a stabilit asta deja prin OUG 116/2023, noua ordonanță întărește ideea că sistemul e-TVA devine operațional la 1 august 2024, însă este detaliat în mod expres că sunt vizate operațiunile efectuate începând cu 1 iulie 2024 de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA. Practic, OUG 70/2024 vine în completarea OUG 116/2023, acesta din urmă fiind actul normativ prin care s-a stabilit inițial apariția sistemului e-TVA și a deconturilor precompletate.
Cum se vor derula lucrurile în practică
Modelul decontului precompletat de TVA, generat de sistemul e-TVA, urmează să fie aprobat prin ordin al Fiscului în zece zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență - adică până pe 1 iulie 2024.
Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual și asta înseamnă că firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, a face modificările necesare și a transmite forma „finală” a decontului la termenul din data de 25.
„După primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA verifică datele și informațiile precompletate în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală”, scrie în OUG 70, cu precizarea că forma precompletată nu constituie titlu de creanță.
Ulterior depunerii formei „finale” a decontului de TVA, Fiscul va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative între forma precompletată și forma „finală” depusă de contribuabil.
„În situația în care după depunerea decontului de taxă pe valoarea adăugată de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată, Agenția Națională de Administrare Fiscală notifică persoana impozabilă prin intermediul Spațiului privat virtual.
Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA”, este precizat în documentul citat. Ulterior, pragul de semnificație va putea fi schimbat direct prin ordin al Fiscului.
Așadar, când se identifică diferențe semnificative, Fiscul va notifica contribuabilii prin Spațiul Privat Virtual, iar aceștia vor trebui să completeze, suplimentar, un formular electronic referitor la acele diferențe, pentru justificarea lor:
„După identificarea diferențelor semnificative, transmiterea acestora se realizează până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată prin intermediul formularului electronic de notificare «Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA» în Spațiul privat virtual. (...) În situația în care se identifică diferențe sub pragul de semnificație, Agenția Națională de Administrare Fiscală, în baza analizei de risc, poate transmite notificarea «Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA».
Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligația transmiterii Notei justificative privind diferențe RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin notificarea «Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA» (...). Agenția Națională de Administrare Fiscală analizează Nota justificativă privind diferențe RO e-TVA și dispune măsurile legale în conformitate cu competențele atribuite și obiectivele prezentului act normativ. (...) Termenul de transmitere a Notei justificative privind diferențe RO e-TVA este de 10 zile de la data primirii notificării «Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA».”
Modelele ambelor documente urmează să fie stabilite prin ordin al Fiscului în zece zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență - adică până pe 1 iulie 2024.
Dacă nu folosesc formularul special pentru justificarea diferențelor, contribuabilii vor risca o amendă între 2.000 și 10.000 lei. În plus, nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal. Totuși, obligația transmiterii notei justificative nu se aplică timp de 90 de zile de la oficializarea acestei ordonanțe, ci abia din 19 septembrie 2024. Totodată, în cadrul termenului de 90 de zile nu se vor da amenzi și nu va apărea riscul încadrării la risc fiscal.