Cadrul principal al e-TVA este OUG nr. 70/2024, care, în doar o săptămână, a primit niște modificări semnificative, prin OUG nr. 87/2024, apărută vinerea trecută în Monitorul Oficial. Deși, fundamental, ideea de decont precompletat și de unde își trage acesta datele a rămas aceeași, Guvernul a cedat la mare parte din presiunile exercitate de mediul de afaceri și de profesioniștii din zona contabilă, modificând tot ceea ce ține de transmiterea decontului către contribuabil și efectele acestuia, la nivel de calendar de aplicare.
A rămas valabilă ideea că decontul precompletat RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Asta înseamnă că primele deconturi precompletate vor fi trimise prin SPV până pe 5 septembrie („până la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adăugată”).
Dacă ANAF găsește diferențe semnificative între decontul completat de contribuabil și decontul precompletat, va trimite, până la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA, notificarea de conformare RO e-TVA. Trimiterea notificării s-ar putea face însă și în cazul unor diferențe sub pragul de semnificație stabilit de ordonanță („poate transmite”), în baza analizei de risc fiscal.
Aici, discuția comportă o subliniere importantă: pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, nu se vor trimite notificări de conformare RO e-TVA nici anul acesta, nici în prima parte a anului viitor, ci abia din 1 august 2025. De aici rezultă, desigur, că toate celelalte aspecte ce decurg din trimiterea acestora nu se vor aplica acestor contribuabili decât dincolo de august anul viitor.
Așadar, cu notificările de conformare se vor putea confrunta de anul acesta doar ceilalți contribuabili înregistrați în scopuri de TVA.
Mai departe, procedura stabilește că acestor notificări contribuabilii trebuie să le răspundă, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării. Aceste răspunsuri însă nu trebuie formulate anul acesta, pentru că Guvernul a decis să scutească contribuabilii de această obligație până la 31 decembrie 2024. Obligația de a răspunde notificărilor și toate consecințele ce decurg din situația identificării acelor diferențe între decontul precompletat și cel completat de contribuabil se va activa abia din 1 ianuarie 2025. Mai exact:
- de la 1 ianuarie 2025, notificarea de conformare RO e-TVA se ia în considerarea la stabilirea indicatorilor de risc fiscal;
- tot de la 1 ianuarie intră în vigoare și amenzile pentru lipsa de răspuns la notificări sau trimiterea lor cu întârziere - aici avem un regim sancționatoriu diferențiat în funcție de mărimea contribuabililor - amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru cei mari, amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru contribuabililii mijlocii şi amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice. La prima abatere ar urma să nu se aplice amendă, întrucât Finanțele au propus aici aplicarea Legii prevenției.
- nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor va fi indicator de risc fiscal tot de la 1 ianuarie anul viitor, la fel și încadrarea cu risc de rambursare necuvenită a TVA.
Comentarii articol (1)