De la 1 ianuarie 2025, sistemul e-TVA urmează să fie complet operațional pentru contribuabili. Astfel, cei la care se depistează diferențe între decontul de TVA depus și decontul precompletat generat de e-TVA vor trebui să răspundă la notificările de conformare trimise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În caz contrar, vor exista riscuri deloc neglijabile.
Un prim aspect de precizat este legat de
gradul de risc alocat contribuabilului în discuție. Practic, cine ignoră notificările de conformare trimise de ANAF, în contextul identificării de diferențe între decontul de TVA depus și decontul precompletat, riscă să treacă la o categorie superioară de risc fiscal.
„În continuare aș vrea să discutăm despre cum ne influențează lipsa de răspuns la notificările primite din partea autorităților? Care este impactul asupra statutului nostru fiscal și dacă sunt și consecințe financiare? Cel mai important risc, din punctul meu de vedere, legat de această lipsă de reacție a contribuabililor este faptul că o să obținem un scor de risc fiscal. Asta înseamnă că n-o să mai putem să primim rambursarea de TVA fără control anticipat. Și mulți dintre noi deja am trecut de această etapă, deja am trecut de un prim control, deja avem un scor bun vizavi de riscul fiscal și, iată, dintr-o dată, lipsa de reacție la o astfel de notificare, pe care, poate din diverse motive, nu reușim s-o explicăm, atrage asupra noastră, din nou, acest risc. Rambursările de TVA cu control ulterior se stopează și sumele nu vor mai veni către contribuabil decât în urma unui control.Ne așteptăm ca, ușor-ușor, pe măsură ce aceste rapoarte vor fi rafinate, ANAF să emită chiar decizii de impunere pentru anumiți contribuabili. De exemplu, dacă eu am în e-Transport zece livrări într-o lună sau chiar una-două, dar nu am nimic raportat în decontul de TVA ca TVA colectat, e foarte probabil ca ANAF să emită o decizie de impunere prin care să îmi spună că am de plată TVA-ul aferent livrărilor respective. Dincolo de toate aceste lucruri care sunt mai mult sau mai puțin certe, acest element legat de riscul fiscal este un element foarte important și un mod foarte ușor să ne pierdem credibilitatea în fața autorității fiscale. În cazul în care nu trimit răspuns la notificarea de conformare sau există diferențe semnificative și nu au fost trimise informații și date complete ca răspuns la notificarea de conformare, se va considera că respectivul contribuabil are un risc de rambursare necuvenită a TVA”, a explicat, la o conferință recent organizată de avocatnet.ro,
Oana Nicorescu, Managing Partner la Nowium.
Al doilea aspect important din discuție este legat de
sancțiuni. Pentru că cine nu răspunde la notificările ANAF riscă inclusiv să primească niște amenzi deloc neglijabile.
„Mai mult decât atât, avem un set de contravenții și sancțiuni în cazul în care nu răspundem la notificarea de conformare pentru e-TVA în termenul acela de 20 de zile de la momentul la care o primim. Amenda diferă în funcție de categoria de contribuabil la care ne încadrăm. Avem între 5.000 și 10.000 lei pentru contribuabilii mari, între 2.500 și 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și între 1.000 și 2.500 lei pentru celelalte persoane. Vreau să vă atrag atenția că se aplică prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017 - deci, la prima abatere pot să primesc doar un avertisment. Toate aceste contravenții sunt aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2025.Iată, pe lângă riscul de a-mi schimba indicatorul de risc în fața autorităților, mai am și o pedeapsă financiară, care poate să fie destul de consistentă. Chiar dacă sunt un contribuabil mic și lună de lună primesc această «taxă» de 2.500 lei, nu cred că e o sumă suportabilă pe termen lung. Plus că e foarte probabil ca după una, două, trei lipse de reacții să primesc chiar și un control fiscal - autoritățile să vadă exact ce se întâmplă la nivelul meu și de ce am aceste diferențe pe care nu reușesc să le explic luni la rând”, a mai spus Oana Nicorescu.
Deși deconturile precompletate de TVA sunt transmise periodic contribuabililor, aceștia au în continuare obligația de a completa și depune, până la data de 25 a lunii de după fiecare perioadă fiscală, formularul 300. Mai exact,
deconturile precompletate (Ordinul Fiscului 3.775/2024) sunt transmise online până la data de 5 a lunii următoare termenului pentru depunerea decontului de TVA.
Notificările de conformare pentru e-TVA (Ordinul Fiscului 6.234/2024) se transmit online, de asemenea, până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. Apoi, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării, contribuabilul are obligația să transmită online rezultatul verificărilor privind diferențele comunicate de Fisc.
Totuși, obligativitatea transmiterii răspunsului se aplică abia de la 1 ianuarie 2025, pentru majoritatea contribuabililor, și de la 1 august 2025, pentru cei care aplică sistemul de TVA la încasare. Până la 31 decembrie 2024, răspunsurile sunt opționale, astfel că absența acestora nu generează riscuri fiscale.
Referitor la diferențele semnificative, este vorba de valorile care
depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei. Însă trebuie precizat că notificarea de conformare se poate transmite, în baza unei analize de risc, inclusiv dacă se identifică diferențe sub pragul de semnificație.
Comentarii articol (0)