Astfel, bursa socială se acordă, printre alții, elevilor care au deficiențe ori afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 a Ordinului MS nr. 1.306/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.
În același timp, Ordinul ME 5.379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar stabilește că este vorba despre elevii care au următoarele probleme medicale:
- I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;
- II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;
- III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;
- IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
- V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;
- VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;
- VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;
- VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;
- IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;
- X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
- XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);
- XII. boli genetice;
- XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările posttransplant;
- XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/ genetică/ care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin șase luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin șase luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare.
Apoi, Ordinul ME 6.238/2023 stabilește că acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul școlar ori, acolo unde nu există medic școlar, de către medicul de familie.
În plus, ME ne-a transmis că “în baza documentelor medicale (certificat A5, scrisoare/ referat medical), evaluarea psihologică, fișa psihopedagogică, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, prin Comisia de orientare școlară și profesională, eliberează certificatul de orientare școlară și profesională. În baza unuia dintre aceste documente (Certificat A5/ Certificat de încadrare în grad de handicap/ Certificat de orientare școlară și profesională), elevii pot obține bursa socială pe criterii medicale”.
Comentarii articol (1)