După ce se înregistrează în evidențele ANOFM, absolvenții pot beneficia, pe lângă indemnizație de șomaj, de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, cursuri de formare profesională, dar și de o primă de inserție sau de prime de mobilitate.
Prima de inserție
Concret, potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în cel mult 60 de zile de la absolvire și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) de la data încadrării.
Ținând cont de faptul că ISR este acum 660 de lei, prima de inserție are valoarea de 1.980 de lei. Prima de inserție se acordă în două tranșe egale, astfel:
- jumătate (990 de lei) - la data angajării;
- jumătate - după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
- absolvenții care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
- absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani, cu excepția situației în care, pentru persoanele respective, acești angajatori au beneficiat de stimulent financiar în condițiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților;
- absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.
- absolvenții care, în perioada cuprinsă între data absolvirii și data solicitării dreptului, au fost admiși într-unul dintre nivelurile de învățământ, conform prevederilor legale.
Primele de mobilitate
Prima de încadrare și prima de instalare, denumite de Legea 76/2002 prime de mobilitate, pot fi primite de cei care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliu sau noua reședință în zonele prevăzute în Planul național de mobilitate, cuprins în HG 903/2016.
Astfel, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă, ce se acordă pe o perioadă de 12 luni.
Valoarea primei de încadrare se calculează la 0,5 lei/ km, dar nu mai mult de 55 lei/ zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele își desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.
Cea de-a doua primă, cea de instalare, este destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
Concret, această primă de instalare se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.
Prima de instalare poate avea următoarele valori:
- 12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința;
- 15.500 de lei pentru persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.
Prima de încadrare și prima de instalare nu se pot cumula.
Comentarii articol (1)