Regulamentul (UE) 2024/1781 a fost instituit la data de 13 iunie 2024 de către Parlamentul European și Consiliu. În comparație cu Directiva 2009/125/CE (precursoarea Regulamentului) care se referea exclusiv la produsele energetice, actualul Regulament se aplică aproape tuturor bunurilor fizice introduse pe piață, inclusiv celor digitale, dacă acestea sunt parte integrantă a funcționării produsului fizic. Astfel, durabilitatea devine elementul esențial în jurul căruia va trebui să graviteze orice mecanism de producție a bunurilor vizate de Regulament.
Cerințe în materie de proiectare ecologică
Cerințele cu privire la proiectarea ecologică a produselor sunt reglementate prin acte delegate adoptate în temeiul Articolului 4 din noul Regulament și sunt menite să crească potențialul de durabilitate, reutilizare, reparare, recondiționare și reciclare pentru fiecare sector de produse vizat, în baza unei metodologii ce respectă standardele ecologice enunțate în Regulament.
Pașaportul Digital al produselor
O caracteristică centrală a Regulamentului este dată de crearea unui Pașaport Digital al produselor, care este menit să ofere informații exhaustive despre produs de-a lungul ciclului său de viață. Pașaportul va avea capacitatea de a spune dacă produsul este sustenabil, durabil, reparabil și reciclabil, astfel încât consumatorii și companiile să poată lua decizii informate atunci când fac o achiziție. De asemenea, acesta ”prevede stabilirea unor cerințe obligatorii privind achizițiile publice verzi și creează un cadru pentru a preveni distrugerea produselor de consum nevândute”. Mai mult, un produs va putea fi introdus pe piață sau pus în funcțiune doar dacă există un pașaport digital al produsului respectiv.
Când intră în vigoare normele reglementate prin Regulament?
Pentru că Regulamentul oferă mai degrabă un cadru pentru producția și consumul de produse viitoare ce se vor circumscrie noilor obligații, nefiind stabilit un set de reguli ce trebuie îndeplinite într-un termen dat, primul plan de lucru va fi adoptat până la data de 19 iulie 2025.
În acest sens, Comisia va examina cu prioritate cerințele de proiectare ecologică pentru produsele care fac parte din următoarele categorii: ”fier și oțel, aluminiu, textile, detergenți, vopseluri, lubrifianți, pneuri, produse chimice, produse cu impact energetic, și produse din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor și alte produse electronice”. Acest plan va analiza impactul potențial asupra mediului, elemente de fezabilitate, precum și alinierea la obiectivele de dezvoltare durabilă ale UE. După adoptare, operatorii economici vor avea la dispoziție, în principiu, 18 luni pentru a se conforma noilor cerințe.
Ce categorii de operatori economici/companii vor fi afectate de noul Regulament?
Regulamentul privind proiectarea ecologică ”vizează toți operatorii economici din lanțul de distribuție și aprovizionare”. Mai exact, este vorba despre producători, importatori, dealeri, distribuitori, comercianți, furnizori de servicii de logistică, reprezentanți autorizați ai producătorilor și operatorii piețelor online și motoarelor de căutare. Pentru toate aceste categorii de operatori, regulamentul conține o serie de obligații ce trebuie respectate în vederea evitării unor sancțiuni de ordin economic, ori amenzi, sau chiar ”excluderea temporară de la procedurile de achiziții publice”.
În principiu, domeniul de aplicare acoperă toate bunurile fizice care sunt introduse pe piață sau puse în funcțiune, fiind excluse, printre altele, alimentele, furajele, dispozitivele medicale, instalațiile și vehiculele, în măsura în care legislația de armonizare prevede deja cerințe pentru vehicule. Cu toate acestea, bicicletele și trotinetele electrice nu sunt excluse în mod explicit. În plus, nu vor fi stabilite cerințe de proiectare ecologică pentru ”produsele al căror singur scop este de a servi apărarea sau securitatea națională”.
Este important de menționat că majoritatea cerințelor/obligațiilor vor fi activate numai prin adoptarea de acte delegate. Pe baza Directivei anterioare de proiectare ecologică, Comisia UE a stabilit deja cerințe de proiectare ecologică pentru produse precum smartphone-uri, telefoane mobile, tablete, diverse aparate electrocasnice, anumite dispozitive de aer condiționat și ventilatoare.
Regulamentul (UE) 2024/1781 este un pas semnificativ către promovarea unui design durabil și sustenabil al produselor în UE. Prin stabilirea unor cerințe cuprinzătoare de proiectare ecologică, regulamentul urmărește să reducă impactul asupra mediului, să promoveze o economie circulară și să asigure că produsele durabile devin regula pe piața UE, nu excepția.