Iată lămuririle MEAT:
1. Care sunt activitățile eligibile în cadrul programului?
MEAT: În cadrul Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, ediția 2024, sunt eligibile toate activitățile clasificate conform nomenclatorului CAEN rev. 2, cu excepția activităților prevăzute la art. 3.2.2 din procedura de implementare a programului:
- activități de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață;
- activități legate de producția primară a produselor agricole;
- activități legate de producția primară de produse pescărești și de acvacultură;
- activități de prelucrare și comercializare ale produselor agricole, în unul din următoarele cazuri: atunci când valoarea ajutorului este stabilit pe baza prețului sau a cantității produselor de acest tip achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective; atunci când ajutorul este condiționat de a fi parțial sau integral transferat producătorilor primari;
- producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope;
- producție sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii 227/2015 privind Codul fiscal, activități de leasing;
- activități legate de export către țări terțe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantitățile exportate, ajutoarelor destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
- ajutoarele condiționate de utilizarea preferențială a bunurilor și serviciilor naționale față de bunurile și serviciile importate.
Atenție: În cazul în care societatea aplicantă desfășoară și activități neeligibile în cadrul programului (de exemplu, magazin care comercializează și băuturi alcoolice și tutun), aceasta trebuie să se asigure că aceste activități nu beneficiază de ajutor în cadrul programului prin separarea activităților sau distincția între conturi în contabilitate. Pentru sectorul HoReCa (diviziunile 55 și 56 din CAEN Rev. 2), eligibil în cadrul programului, nu sunt eligibile cheltuielile cu achiziționarea băuturilor alcoolice și tutunului comercializate în unitățile de prestare a serviciilor specifice industriei ospitalității.
2. Este eligibilă o societate în care exact 50% din acțiuni/părțile sociale este deținută de femei sau este necesar ca acest procent să fie mai mare de 50%?
MEAT: Procedura de implementare a programului precizează clar că cel puțin 50% din părțile sociale/acțiunile societății aplicante trebuie să fie deținute de femei. Pentru societățile înființate în baza Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din consiliul de administrație este formată din femei. Prin urmare, pentru a îndeplini acest criteriu, acționariatul unei societăți trebuie să fie deținut, într-o proporție de minimum 50%, de către una sau mai multe femei. Vechimea calității de asociat/acționar de sex feminin este un criteriu de punctaj, nu și condiție de eligibilitate.
3. Este eligibilă o societate care nu are administrator de sex feminin?
MEAT: Conform grilei de punctaj aferente procedurii de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, ediția 2024, societățile care nu au administrator de sex feminin în cadrul firmei sunt eligibile, dar nu primesc punctaj. Prin urmare, dacă vechimea calității de administrator de sex feminin al societății este mai mare de șase luni față de data publicării procedurii în Monitorul Oficial, perioadă neîntreruptă, aplicantul va primi 10 puncte. Totodată, dacă vechimea calității de administrator de sex feminin al societății este mai mică de șase luni față de data publicării procedurii în Monitorul Oficial, perioadă neîntreruptă, sau administratorul nu este femeie, aplicantul va primi 0 puncte.
4. Este eligibilă o societate administrată de o femeie care are sediul social înregistrat în România, dar punctul de lucru în străinătate?
MEAT: În conformitate cu art. 3.2.1 lit. f din procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, ediția 2024, societățile aplicante trebuie să fi fost înființate până la data de 31 decembrie 2021 inclusiv, să fie înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), să aibă sediul social/punctul de lucru și să își desfășoare activitatea pe teritoriul României.
Prin urmare, pentru a-și desfășura activitatea de lucru pe teritoriul României, atât sediul social, cât și punctul de lucru trebuie să fie înregistrate la ONRC. Mai mult, conform procedurii de implementare a programului, cheltuielile efectuate de aplicanții acceptați la finanțare trebuie să fie certificate la fața locului, conform prevederilor art. 6.6, alin. 16 și 17. De asemenea, în etapa de monitorizare și control al beneficiarilor, procedura de implementare prevede că:
„Monitorizarea și controlul beneficiarilor Programului se va face de către UIP din cadrul AIMMT/MEAT, începând cu data plății AFN pe întreaga perioadă de valabilitate a acordului de finanțare. Reprezentanții MEAT/AIMMT au dreptul să verifice anunțat/inopinat, on-line sau la locația implementării operatorilor economici veridicitatea și conformitatea declarațiilor, activităților și cheltuielilor făcute în cadrul măsurii. Beneficiarul trebuie să accepte și să faciliteze controlul reprezentantului MEAT/AIMMT asupra utilizării ajutorului de minimis acordat prin proiect. În caz contrar, se dispune recuperarea ajutorului de minimis.”
5. Împuternicirea trebuie să fie făcută la notar?
MEAT: Nu există nicio obligativitate de autentificare la notar a împuternicirii.
6. Câte oferte de preț sunt necesare pentru a respecta cerințele din procedura de implementare a programului?
MEAT: Procedura de implementare a programului prevede că încărcarea de oferte la momentul înscrierii este opțională.
7. Vehiculele 100% electrice se încadrează la sisteme care utilizează surse regenerabile de energie?
MEAT: Autoturismele, bicicletele, mopedele, microbuzele, trotinetele și alte vehicule electrice nu se încadrează în această categorie, acestea fiind considerate mijloace de transport.
8. În categoria echipamentelor tehnologice sunt incluse echipamentele IT?
MEAT: Conform art.4.3.1 lit a, alin. 2 din procedura de implementare, „În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, săli de fitness, drone, săli de x-body și săli, de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, inclusiv echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă/copiator/multifuncțională, sisteme portabile, telefoane smart, tablete.”
9. În cadrul proiectului, locurile de muncă nou-create pot fi ocupate de angajați în vârstă de până la 18 ani?
MEAT: Art. 3.2.1 din procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM prevede următoarele:
„m) (1) creează cel puțin două locuri de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locurile de muncă ocupate cel puțin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT;
(2) În cazul în care locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze sau se suspendă după crearea lor în cadrul schemei, beneficiarul are un termen de maximum 45 de zile să le ocupe, păstrând numărul pentru care a primit finanțare;
(3) În perioada menționată la lit. (m), alin. (1), un contract de muncă poate fi suspendat de maximum 2 ori, în afara situațiilor excepționale reglementate prin legislație specială și emisă de autoritățile competente.
(4) Fiecare beneficiar are obligația să facă dovada, cel târziu la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT a angajării prin proiect, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă completă a locurilor de muncă pentru care beneficiază de finanțare, precum și obligația menținerii acestora pe perioada pentru care a primit punctaj la finanțare, dar nu mai puțin de 12 luni din momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT.
(5) Locul de muncă se consideră a fi creat prin proiect dacă este creat și ocupat între data semnării acordului de finanțare și data emiterii acordului de plată, de către o persoană care nu a avut raporturi de muncă în ultimele 6 luni cu întreprinderea aplicantă, anterior semnării acordului de finanțare”.
Conform art. 112, alin. (2) din Codul muncii, „În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână”. Prin urmare, norma completă de muncă pentru un angajat în vârstă de până la 18 ani este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână. Cu toate acestea, criteriul creării locului de muncă se consideră a fi îndeplinit dacă persoana în vârstă de până la 18 ani este angajată cu norma completă sus-menționată, pe o perioadă nedeterminată, după intrarea în vigoare a acordului de finanțare, și este menținută pe acest loc de muncă cel puțin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT.
În cazul în care acest loc de muncă se vacantează sau se suspendă după crearea în cadrul programului, beneficiarul are la dispoziție maximum 45 de zile pentru a ocupa locul vacantat cu un alt angajat, cu respectarea condițiilor prevăzute la alin. 1.
10. TVA-ul este cheltuială eligibilă în cadrul programului?
MEAT: Procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM prevede: „4.4 (3) Cheltuielile privind avizele sau alte taxe (inclusiv TVA, timbru verde și accize energie electrică), ambalarea, transportul, punerea în funcțiune, montarea, manopera și instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/utilajelor, nu sunt eligibile”. Totodată, art. 6.6 (15) precizează clar că „În sensul prezentei măsuri se consideră că valoarea decontată reprezintă valoarea fără TVA.”
Prin urmare, valoarea totală eligibilă a proiectului este formată din valoarea alocației financiare nerambursabile și valoarea aportului propriu al beneficiarului. Mai mult, valoarea AFN se va calcula exclusiv la valoarea fără TVA a cheltuielilor aferente elementelor de cost, indiferent de calitatea de plătitor sau de neplătitor de TVA a beneficiarului și/sau a furnizorului acestuia. Taxa pe valoarea adăugată aferentă elementelor de cost din planul de cheltuieli nu va fi decontată (valoare neeligibilă), astfel că va fi suportată de către beneficiar.
Comentarii articol (0)