Săptămâna aceasta a fost oficializat Ordinul comun 4.221/1.928/2.786/2024, care stabilește procedura de distribuire către beneficiari a acestor tichete. Despre măsurile de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă - nou-născut defavorizate puteți citi pe larg în acest articol.
Procedura detaliază procesul de distribuție a acestor tichete, începând cu întocmirea listelor de beneficiari și până la remiterea către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a situațiilor cu listele de distribuire a tichetelor.
Mai exact, procedura stabilește responsabilitățile instituțiilor implicate în proces, cum ar fi serviciile publice de asistență socială, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
De asemenea, sunt descrise etapele specifice ale procesului, începând cu întocmirea și aprobarea listelor cu beneficiari, distribuirea tichetelor către beneficiari de către serviciile publice de asistență socială și terminând cu transmiterea lor a situațiilor cu listele de distribuire a tichetelor.
Pe lângă distribuirea tichetelor sociale, procedura prevede și măsuri auxiliare pentru a sprijini cuplurile mamă-nou-născut defavorizate, cum ar fi educația cu privire la asigurarea igienei, facilitarea accesului la serviciile medicale și sociale, precum și consiliere privind alăptarea și îngrijirea nou-născutului.
Durata maximă de ridicare a plicurilor cu tichete sociale este de 90 de zile de la data preluării de către reprezentantul autorității administrației publice locale. În cazul în care plicurile nu sunt ridicate în acest interval, acestea se centralizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și sunt remise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Comentarii articol (2)