Proiectul de ordonanță de urgență propune modificări ale Legii 160/1998, în special în ceea ce privește limitarea accesului la produsele medicamentoase veterinare, cu scopul de a proteja sănătatea oamenilor și pe cea a animalelor.
Conform preambulului inițiativei, măsura este motivată de o serie de cazuri grave de intoxicații la oameni și animale, cauzate de utilizarea necorespunzătoare a produselor antiparazitare externe concentrate, achiziționate ilegal și fără prescripție medicală.
De asemenea, se arată în sursa citată, spitalele de pediatrie se confruntă cu intoxicații severe la copii, provocate de insecticide din grupa organofosforicelor și carbamaților, folosite ilegal pentru tratarea râiei și a infestațiilor cu păduchi.
Alte motive includ utilizarea ilegală a produselor hormonale destinate animalelor de companie la animalele crescute pentru consum, precum și necesitatea combaterii antibiorezistenței prin utilizarea mai judicioasă a antibioticelor în medicina veterinară. Suplimentar, proiectul urmărește să acopere lacunele legislative existente în materie în momentul de față și să alinieze legislația națională la prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 privind produsele medicamentoase veterinare.
Printre cele mai importante modificări propuse se numără interzicerea comercializării cu amănuntul a anumitor produse, cum ar fi antimicrobiene injectabile în ambalaje mari, produse hormonale injectabile și antiparazitare externe concentrate.
În plus, este introdusă obligativitatea eliberării produselor pe bază de prescripție veterinară și se permite comercializarea online doar pentru produsele care se eliberează fără prescripție.
Totodata, este impusă obligativitatea raportarea utilizării antibioticelor de către unitățile veterinare și farmaciile veterinare: ”unităţile în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară și farmaciile veterinare raportează la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar situaţia privind produsele medicinale veterinare antimicrobiene şi furajele medicamentate ce conțin antimicrobiene utilizate la animale prin actul medical şi prin comercializarea cu amănuntul, inclusiv pentru exploataţiile comerciale”.
Proiectul prevede măsuri tranzitorii pentru farmaciile veterinare, permițându-le să comercializeze stocurile existente de produse interzise într-o perioadă limitată: ”farmaciile veterinare care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență deţin în stoc alte produse decât cele prevăzute la alin. (2) și care sunt interzise a fi comercializate cu amănuntul, le raportează direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti și le pot comercializa până la epuizare, dar nu mai mult de un an de zile”.
Atenție! Pentru a se aplica, ordonanța trebuie aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)