Apoi, Guvernul a stabilit recent, prin intermediul mai multor acte normative (HG 1034/2024, HG 1035/2024, HG 1036/2024), atât calendarul acțiunilor ce trebuie desfășurate în perioada electorală a alegerilor parlamentare, dar și o serie de detalii pentru buna desfășurare a acestora.
Astfel, există mai multe date și informații importante pentru cei ce vor să voteze la alegerile parlamentare din acest an.
Mai exact, 16 septembrie este termenul-limită până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul la secția de votare (online, pe site-ul votstrainatate.ro).
Din aceeași dată, misiunile diplomatice și oficiile consulare comunică Autorității Electorale Permanente propunerile privind sediile secțiilor de votare din străinătate.
Apoi, până în 17 octombrie, alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență. Înregistrarea se face tot online și tot pe site-ul votstrainatate.ro.
Înregistrarea românilor din străinătate care doresc să voteze prin corespondență sau la secții organizate peste hotare a început pe 1 aprilie.
Campania electorală începe în 1 noiembrie și se încheie în 30 noiembrie, ora 7:00, odată cu începerea primei zile de votare în străinătate (se ia în calcul ora locală).
De principiu, prima zi de votare în străinătate se încheie la ora locală 21:00, dar, dacă există votanți în secția de vot sau stau la rând în afara acesteia, votul se poate prelungi până la 23:59.
1 decembrie este a doua zi de votare în străinătate și coincide cu singura zi de votare în țară. Votarea începe la ora 7:00 (ora locală) și se termină, de principiu, la 21:00, cu posibilitatea prelungirii ei până la 23:59 (dacă mai există persoane care doresc să voteze fie în secție, fie în afara ei).
Așadar, votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care, potrivit Legii 208/2015, poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioare datei votării.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu;
- pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar.
- pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Comentarii articol (0)