Brevetul Unitar (UP) reprezintă o inovație importantă în domeniul protecției proprietății industriale, fiind un brevet european acordat de Oficiul European de Brevete (OEB). Acesta funcționează conform regulilor și procedurilor stabilite de Convenția Brevetului European. Unul dintre principalele sale avantaje este posibilitatea de a obține un efect unitar al protecției, care se extinde asupra tuturor statelor membre ale Uniunii Europene ce au ratificat acordul, transmite OSIM.
Notă: Deși Brevetul unitar are potențialul să acopere toate statele membre UE, momentan protecția este disponibilă pentru 18 dintre acestea: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Suedia.
Noul sistem oferă un traseu simplificat pentru obținerea unei protecții prin brevet, având o acoperire uniformă și extinsă, ceea ce contribuie la reducerea birocrației și a costurilor. Procedura de obținere a brevetului unitar începe cu obținerea unui brevet european, urmată de depunerea unei cereri pentru brevetul cu efect unitar. Astfel, titularii nu mai sunt nevoiți să valideze brevetul în fiecare stat în parte, ci pot solicita un brevet unitar printr-o singură cerere la OEB, care se ocupă de administrarea centralizată și de colectarea taxelor aferente.
Un aspect semnificativ al brevetului unitar este simplificarea costurilor. În sistemul actual, titularii trebuie să plătească taxe de reînnoire către diverse oficii naționale, în diferite monede. În schimb, pentru brevetul unitar, există o singură taxă de reînnoire plătită central, în euro, printr-o procedură standardizată, fără necesitatea utilizării unui reprezentant.
„Taxa de reînnoire pentru un Brevet unitar a fost stabilită la un nivel foarte atractiv și favorabil pentru afaceri: costul total pentru întreținerea unui astfel de brevet pentru primii zece ani, ceea ce reprezintă durata de viață medie a unui brevet acordat de OEB, va fi mai puțin de 5000 EUR”, explică OEB.
De asemenea, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) pot beneficia de o compensație de 500 de euro pentru costurile legate de traducerea cererii inițiale.
Pe lângă aspectele administrative, noua Curte Unică în materie de Brevete (CUB) introduce un cadru uniform și eficient pentru litigiile legate de brevete la nivel european. Această instanță supranațională se ocupă de acțiunile de încălcare și revocare, atât pentru brevetele unitare, cât și pentru cele europene clasice. CUB are rolul de a centraliza procedurile legale, eliminând riscurile unor decizii conflictuale în diferite state și contribuind la armonizarea jurisprudenței. Sistemul clasic al brevetului european, cu complexitatea sa și riscurile de litigii în diferite jurisdicții, a îngreunat accesul IMM-urilor la justiție în caz de dispute legate de brevete. Cu toate acestea, costurile reduse ale litigiilor în fața CUB asigură acum un acces echitabil la justiție, independent de resursele financiare ale părților implicate.
Implementarea sistemului de brevet unitar a început pe 1 iunie 2023, fiind deosebit de benefic pentru IMM-uri, start-up-uri și instituții de cercetare, contribuind la stimularea inovației și a investițiilor. „În conformitate cu un studiu desfășurat de OEB în colaborare cu University of Colorado Boulder și London School of Economics, alinierea țărilor UE privind cel mai bun standard existent de protecție prin brevet are potențialul de a genera o creștere de 2%
(14,6 miliarde EUR) în fluxul de comerț anual și o creștere de 15% (1,8 miliarde EUR) în fluxurile ISD anuale în aceste industrii, în UE”, arată OEB.
Drepturile de proprietate intelectuală sunt esențiale pentru sprijinirea entităților mici în aducerea noilor tehnologii pe piață. Ele le permit să valorifice creativitatea, inventivitatea și investițiile proprii, stimulând astfel inovațiile și atragerea de noi investiții. În trecut, multe IMM-uri și start-upuri se bazau pe brevetele naționale, ceea ce le punea în dificultate, lăsându-le fără o protecție adecvată a invențiilor pe întreg teritoriul european. Cu noul sistem de brevet unitar, aceste obstacole birocratice și financiare sunt eliminate, oferind astfel o oportunitate mai bună de a concura pe piața UE.
Prin înregistrarea unui brevet unitar, IMM-urile și start-upurile pot decide mai ușor când să se dezvolte și să exploreze noi oportunități de afaceri în funcție de succesul produsului. De asemenea, sistemul asigură o protecție mai extinsă pentru invențiile promițătoare, facilitând colaborările și transferurile de tehnologie între instituțiile de cercetare, în momentul în care tehnologia devine viabilă.
Comentarii articol (0)