Desigur, autoritățile fiscale atenționează că testele de consistență pe care le propun nu sunt limitative, astfel că firmele pot să aplice și alte teste prin care să se asigure că declarațiile 406 sunt corecte și complete. De asemenea, se amintește că pentru greșeli sau date incomplete se pot depune rectificative, potrivit regulilor raportării SAF-T. „În situația în care ANAF, ca urmare a analizelor efectuate, va identifica declarații incorecte sau incomplete, va proceda la notificarea contribuabililor care au depus astfel de declarații, urmând ca ulterior, în cazul în care neconformarea se menține, să procedeze la aplicarea graduală de sancțiuni, conform legii”, mai este precizat în comunicat.
Prezentăm în continuare noile teste de consistență recomandate de ANAF, cu precizarea că acestea sunt pentru secțiunea General ledger entries, pentru societățile cu Tax account basis (H.2) diferit de I Invoice Accounting (Contabilitatea facturilor) (nerezidenți/contribuabilii care au obligaţia să depună decontul special de TVA):
1. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), în subsecțiunea Tax Information (GL.33), structura Tax Information Structure există Tax Type (S.TI.1) completat cu 300 și Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0> pentru care a fost completat Tax Code (S.TI.2) = 000000.
2. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), pentru Tax Information Structure / Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0>, procentul specific codului de taxă completat pentru câmpul Tax Code (S.TI.2) din structura Tax Information Structure, aplicat la Debit Amount / Credit Amount (GL.31/GL.32) dă ca rezultat suma înscrisă la Tax Information Structure / Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1).
3. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), în subsecțiunea Tax Information (GL.33), structura Tax Information Structure există Tax Type (S.TI.1) completat cu 000 și Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0> pentru care a fost completat Tax Code (S.TI.2) = 000000.
4. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22) pentru Account Id (GL.24) care începe cu 4426* există înregistrări pentru care Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0>.
5. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22) pentru Account Id (GL.24) care începe cu 4427* există înregistrări pentru care Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0>.
6. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22) pentru Account Id (GL.24) care începe cu 4428* există înregistrări pentru care Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0>.
7. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), în subsecțiunea Tax Information (GL.33), structura Tax Information Structure există Tax Type (S.TI.1) completat cu 301/ 302/ 303/ 304/ 305/ 307/ 344/ 390 și Tax code (S.TI.2) completat conform nomeclatorului SAF-T specific achizițiilor/ livrărilor/ notelor contabile.
8. În sectiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), în subsecțiunea Tax Information (GL.33), structura Tax Information Structure, există Tax Code (S.TI.2) specific livrărilor/ prestărilor scutite de TVA/ neimpozabile/ operațiuni supuse măsurilor de simplificare declarate în decontul de TVA la rândurile: 1, 2, 3, 3.1, 4, 13, 14, 15 pentru care Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0>.
9. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), pentru liniile diferite de Account ID 4426* și 4427*, în subsecțiunea Tax Information (GL.33), structura Tax Information Structure există Tax Code (S.TI.2) specifice achizițiilor supuse taxării inverse declarate în decontul de TVA la rândurile: 5/20, 5.1/20.1, 6/21, 7/22, 7.1/22.1, 8/23, 12/27, 12.1/27.1, 12.2/27.2, 12.3/27.3 pentru care Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) = 0.
10. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), în subsecțiunea Tax Information (GL.33), structura Tax Information Structure, există Tax Code (S.TI.2) specific achizițiilor scutite/ neimpozabile declarate în decontul de TVA la rândurile: 30, 30.1 pentru care Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6 / S.AM.1) <0>.
11. În secțiunea General Ledger Entries se verifică dacă la nivel de Transaction Line (GL.22), în subsecțiunea Tax Information (GL.33), structura Tax Information Structure, pentru notele contabile de autocolectare există Tax Code (S.TI.2): 380001/ 380002/ 380003/ 380004/ 380005 pentru care Tax Amount Structure / Amount (S.TI.6/ S.AM.1) <0>. (Se exclud din evaluare liniile de tranzacție pentru care Account_id = 4426*/ 4427*/ 4428*, care sunt evaluate la testele 4, 5 și 6.)
Noile teste vin odată cu niște notificări trimise contribuabililor
În același timp cu publicarea noilor teste de consistență, ANAF a trimis un calup consistent de notificări automate de conformare la mii de contribuabili la care s-au găsit nereguli. Astfel, specialiștii se așteptau la un răgaz de câteva luni măcar între comunicatul despre noile teste și transmiterea notificărilor de conformare.
„Este evident că intrăm într-o nouă etapă de monitorizare și verificare automată a declarațiilor SAF-T prin implementarea mecanismului de notificare automată. Atunci când identifică neconcordanțe, ANAF trimite către contribuabili notificări care conțin fișiere anexate (de tip csv) ce cuprind detalii suplimentare privind tranzacțiile care au fost raportate incorect sau incomplet.
Pe termen lung, măsura de verificare și încurajare a contribuabililor de a corecta eventualele inadvertențe identificate în raportarea SAF-T este binevenită și esențială pentru atingerea obiectivelor raportării, inclusiv având în vedere corelările ce vor urma odată cu implementarea e-TVA. Implementarea ei, însă, generează provocări contribuabililor, căci transmiterea notificărilor a avut loc într-un interval mai scurt decât cel anticipat de mediul de afaceri. Spre exemplu, a doua etapă de teste a fost publicată doar cu o zi înainte de transmiterea notificărilor de neconformare, iar așteptarea companiilor era ca aceste teste să fie dezbătute cu câteva luni înainte de transmiterea notificărilor și, astfel, să aibă timp suficient pentru a înțelege verificările realizate și pentru a se conforma.
Pe de o parte, erorile identificate în urma testelor oferă detalii suplimentare care duc la îmbunătățirea datelor raportate și la corectarea situațiilor în care într-adevăr există erori de raportare (spre exemplu, folosirea unor coduri de taxă incorecte, calcularea incorectă a sumelor de TVA sau raportarea unor sume în dreptul unor conturi contabile incorecte). Pe de altă parte, contribuabilii care au început deja analiza inadvertențelor semnalate în notificările transmise de ANAF fie au identificat informații care nu erau conforme cu declarațiile SAF-T depuse de ei, fie au constatat că diferențele semnalate erau de ordinul zecimalelor (în condițiile în care raportarea în SAF-T se face până la a doua zecimală)”, au explicat, într-un articol remis recent redacției noastre, Alexandru Stancu, Senior Manager, și Vlad Nechifor, Senior Consultant, ambii de la Deloitte România.
În prezent, raportările SAF-T sunt obligatorii pentru contribuabilii mari și cei mijlocii. Contribuabilii mici vor începe depunerea declarației 406 în 2025.