În acest sens, în cursul zilei de 20 august 2024 au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parțial sau incorect D406. Precizăm faptul că notificările transmise către contribuabilii unde s-au constatat inadvertențe la nivelul datelor cuprind și rapoarte detaliate ale tranzacțiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis (pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicația cu care se vizualizează PDF-ul primit)”, scrie în comunicatul Agenției.
În același timp, ANAF subliniază că vorbim de fapte pentru care Codul de procedură fiscală prevede, în prezent, următoarele amenzi:
- o amendă între 1.000 și 5.000 lei în cazul nedepunerii declarației 406 la termenele legale;
- o amendă între 500 și 1.500 lei în cazul depunerii de declarații 406 incorecte ori incomplete.
„Reamintim că fișierul SAF-T este un fișier în format electronic, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autoritățile fiscale. SAF-T este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale. Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecționări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0.
Rolul său este de a simplifica relația contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecții fiscale pe teren. Implementarea SAF-T și utilizarea informațiilor în vederea consolidării sustenabilității financiare a României, eficientizării colectării impozitelor și taxelor, îmbunătățirii și consolidării gradului de colectare a TVA și prevenirii/combaterii evaziunii fiscale sunt elaborate în acord cu Planul Național de Redresare și Reziliență”, mai este precizat în anunț.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu, lunar sau trimestrial (până în ultima zi a lunii de după perioada fiscală vizată), așa cum reiese din Ordinul ANAF 1.783/2021. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial.
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului. Pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea ANAF, în minimum 30 de zile calendaristice.