Elevii care absentează mult de la ore riscă scăderea notei la purtare, iar dacă trec de un anumit prag al absențelor, riscă să fie declarați amânați, adică să fie nevoiți să susțină, înaintea sesiunii de corigențe, un examen de încheiere a situației școlare, potrivit noilor acte normative ce reglementează activitatea școlilor, respectiv regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și statutul elevului.
Potrivit noului
Statut al elevului, atât elevii din învățământul primar, cât și cei din ciclul gimnazial sau liceal riscă, atunci când acumulează un număr de absențe nemotivate, scăderea calificativului anual la purtare sau a mediei la purtare.
Concret, scăderea calificativului anual la purtare, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient, sau a mediei la purtare cu
câte un punct se face
la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nemotivate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/ un modul de specialitate.
Nota la purtare e importantă pentru elevii care vor să urmeze cursurile unei școli cu profil militar, teologic sau pedagogic, fiindcă cei care au media la purtare mai mică de 8 în anul școlar anterior nu pot fi admiși în aceste școli.
În plus, potrivit actualului
Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elevii care au absentat, motivat și nemotivat, la
cel puțin 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele/ modulele respective și nu au numărul minim necesar de calificative/ note sunt
declarați amânați.
Încheierea situației școlare a elevilor amânați se face înaintea sesiunii de corigențe, într-o perioadă stabilită de consiliul de administrație. Elevii amânați care nu promovează la una sau două discipline/ module de studiu în sesiunea de examene de încheiere a situației școlare a beneficiarilor primari amânați se pot prezenta la sesiunea de examene de corigențe.
Pe de altă parte, elevii care nu frecventează cursurile școlare și care
au absentat nemotivat la cel puțin 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele/ modulele respective sunt considerați
în situație de risc de abandon școlar.
În situație de abandon școlar în doi ani școlari consecutivi, elevii sunt radiați din evidențele școlare, dar pot fi reînscriși, la cerere, la nivelul clasei pe care au abandonat-o.
Absențele pot fi motivate de profesori în baza unor acte medicale sau la cererea scrisă a părinților elevilor, în limita a 40 de ore de curs pe an școlar.
Comentarii articol (0)