Conform expunerii de motive care însoțește propunerea, majorarea plafonului de alcool din fructe scutit de taxe este considerată necesară din câteva motive, unul dintre ele fiind acela că limita actuală de 50 de litri este considerată prea mică, raportat la consumul unei familii și a musafirilor pe care aceasta îi poate avea.
Apoi, consideră inițiatorii, plafonul redus a descurajat gospodăriile să păstreze plantații de pomi fructiferi și să producă alcool tradițional pentru consum propriu, astfel că se anticipează ca majorarea plafonului să aibă efecte pozitive asupra creșterii suprafețelor cultivate cu pomi fructiferi.
De asemenea, se preconizează că această măsură va contribui la păstrarea tradiției de producere a băuturilor alcoolice tradiționale din fructe.
Propunerea prevede că persoanele fizice pot produce alcool din fructe scutit de accize, utilizând "un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă".
Totuși, propunerea legislativă nu oferă detalii suplimentare cu privire la ce anume înseamnă "un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni" și nici care este procedura de înregistrare a acestuia la "autoritatea competentă".
În plus, măsura specifică faptul că alcoolul din fructe trebuie să fie produs din fructe proprii, cultivate și furnizate de persoana fizică pe un teren deținut în baza unui drept real.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea de lege trebuie adoptată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)