Deși firmele și specialiștii așteaptă cu foarte mare interes reguli procedurale pentru punerea în aplicare a schimbărilor fiscale aduse de OG 16/2022, autoritățile au modificat, printr-o hotărâre oficializată azi, normele Codului fiscal numai la partea de accize, cel puțin momentan. Schimbările vin, în principal, în contextul transpunerii unor reguli europene la începutul anului 2022.
HG 1.106/2022, care conține
ample modificări la partea de accize a normelor Codului fiscal, a apărut azi în Monitorul Oficial. Majoritatea prevederilor sale se aplică din
9 septembrie 2022, însă există și unele care se vor aplica ulterior - după 30 de zile de la publicare, la 1 ianuarie 2023 sau la 1 ianuarie 2031.
Cu toate că documentul vine cu unele ajustări punctuale impuse de
OG 16/2022, acestea se referă strict la accize, nu și la alte aspecte pentru care firmele și specialiștii așteaptă clarificări. În rest, ajustările normelor sunt făcute mai ales
în contextul transpunerii, la început de 2022, a unor prevederi europene legate de accize prin
OG 4/2022.
Iată mai jos care sunt, conform
notei de fundamentare ce a însoțit HG 1.106/2022 în forma sa de proiect,
principalele schimbări (cu mențiunea că, față de forma apărută în dezbatere publică, documentul conține doar mici ajustări de natură tehnică):
1. În vederea simplificării și modernizării modului de declarare se elimină obligația de a se depune, pe suport de hârtie, declarațiile privind
prețurile de vânzare cu amănuntul pe sortimente de țigarete, precum și a obligației de a fi publicate în două cotidiene.
2. Se introduce o prevedere care să clarifice sintagma „termenul de 2 ani, respectiv 3 ani consecutivi de activitate” pentru care antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, expeditorul înregistrat a fost autorizat și nu a înregistrat obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, situație în care autoritatea fiscală teritorială poate aproba, la cerere,
reducerea garanției.
3. Pentru simplificarea și modernizarea modului de declarare, se elimină obligația de a se depune pe suport de hârtie, de către antrepozitarii autorizați, destinatarii înregistrați sau importatorii autorizați pentru produse din grupa tutunului prelucrat,
situaţia eliberărilor pentru consum de ţigarete, ţigări şi ţigări de foi, tutun fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, alte tutunuri de fumat. Astfel, aceștia sunt obligați să declare online lunar, până la data de 15, situaţia eliberărilor pentru consum de ţigarete, ţigări şi ţigări de foi, tutun fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, alte tutunuri de fumat, pentru luna anterioară celei în care se face raportarea.
4. Se introduce o prevedere care să clarifice sintagma „termenul de 2 ani, 3 ani, respectiv 4 ani consecutivi” de activitate pentru operatorul economic care și-a desfășurat activitatea în calitate de utilizator final de produse energetice fără încălcarea legislației fiscale în domeniul accizelor, situație în care autoritatea fiscală teritorială poate aproba, la cerere,
reducerea garanției.
5. Se reglementează
măsurarea gradelor Plato pentru bere, începând cu 1 ianuarie 2031. Pentru a asigura aplicarea uniformă a condițiilor pentru stabilirea accizei la bere, mai precis, în ceea ce privește măsurarea gradelor Plato pentru berea îndulcită sau aromatizată, se iau în considerare toate ingredientele berii care au fost adăugate după fermentare. Pentru a asigura o tranziție lină către o metodologie armonizată pentru măsurarea gradelor Plato la bere, este permis ca statele membre care, la 29 iulie 2020, nu luau în considerare pentru măsurarea gradelor Plato acele ingrediente ale berii care au fost adăugate după fermentare, să continue să utilizeze metodologia aplicată la acea dată pentru o perioadă tranzitorie. În România, această metodologie se aplică până la 1 ianuarie 2031.
6. Se stabilesc modalitățile de declarare, certificare și autocertificare pentru
micii producători independenți de bere, vinuri, băuturi fermentate, altele decât berea și vinul, produse intermediare, a cantităților care pot fi produse la nivelul unui an de funcționare pentru această categorie de producători.
7. Se reglementează
certificatul uniform pentru micii producători independenți de bere, pentru micii producători independenți de vinuri, pentru micii producători independenți de băuturi fermentate, altele decât berea și vinul, pentru micii producători independenți de produse intermediare, precum și pentru micile distilerii pe întreg teritoriul Uniunii Europene, astfel încât să se aplice același nivel de accize pentru produsele realizate la nivel național, cât și pentru cele realizate în alte state membre.
8. Se reglementează modalitatea de acordare a
scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic din fructe, realizat și consumat de o persoană fizică, în limita anuală de 50 de litri de produs.
9. Se reglementează modalitatea de înregistrare a persoanelor fizice care dețin în proprietate
instalații de producție de alcool din fructe de tip alambic și care produc pentru consum propriu din propria recoltă alcool din fructe, precum și a persoanelor fizice care dețin, în temeiul unui drept real, livezi de pomi fructiferi și produc pentru consum propriu din propria recoltă alcool din fructe în sistem de prestări de servicii numai în antrepozite fiscale autorizate.
10. Pentru un tratament nediferențiat, se modifică regulile pentru ca operatorii economici să poată prezenta
certificate eliberate și de laboratoare de metrologie agreate de Biroul Român de Metrologie Legală, pentru calibrarea mijloacelor de măsurare legală a concentrației alcoolice, a contoarelor pentru determinarea cantității de produse obținute și a concentrației alcoolice, a rezervoarelor pentru depozitarea de alcool etilic și de distilate în stare vărsată, precum și calibrarea rezervoarelor fixe standardizate ale destinatarilor înregistrați care primesc produse energetice vrac.
11. Se introduce o prevedere pentru operatorii economici care utilizează aromele alimentare pentru prepararea de alimente sau băuturi nealcoolice ce au o concentrație ce nu depășește 1,2% în volum, în sensul că achizițiile intracomunitare se fac la
prețuri fară accize, în baza autorizației de utilizator final.