Propunerea legislativă înregistrată la Senat este menită să ofere un cadru legislativ complex privind gestionarea deșeurilor provenite din construcții și desființări (DCD), scopul principal fiind reducerea ponderii acestui tip de deșeuri.
Definiția europeană a DCD este transpusă în Hotărârea Guvernului nr. 856/2002 privind managementul deșeurilor și în Ordonanța Guvernului nr. 92/2021 de transpunere a Directivei-cadru privind deșeurile.
Sunt considerate DCD-uri mai multe tipuri de deșeuri, precum cele formate din: lemn, ciment, beton, cărămidă, plastic, materiale de construcții care conțin azbest sau gips, plăci ceramică, roci, smoală, nisip, vată minerală, și altele.
Obiectivele propunerii legislative:
- crearea de politici locale, reguli si proceduri pentru a asigura un management eficient al DCD-urilor;
- creșterea circularității sectorului construcțiilor si reducerea impactului asupra mediului cauzat de deșeurile din construcții și demolări;
- reducerea deșeurilor de construcții și demolări abandonate ilegal;
- identificarea soluțiilor inovatoare de integrare a deșeurilor rezultate din construcția drumurilor, demontarea și demolarea clădirilor în alte materiale de construcții;
- promovarea demolării selective pentru a permite îndepărtarea și manipularea în siguranță a substanțelor periculoase și pentru a facilita reutilizarea și reciclarea de înaltă calitate prin îndepărtarea selectivă a materialelor si stabilirea de sisteme de sortare;
- adaptarea standardelor și normativelor existente sau crearea unora noi, pentru a permite utilizarea materiilor prime secundare rezultate din reciclarea deșeurilor de construcții și demolări ca atare sau în crearea de noi materiale de construcții.
Totodată, în proiectul de lege sunt reiterate și o serie de beneficii privind sustenabilitatea și calitatea vieții, dar și beneficii majore pentru industria construcțiilor și cea de reciclare.
Conform propunerii legislative, titularii autorizației de construire/desființare au mai multe obligații, printre care:
- să solicite ,de la emitentul respectivei autorizații, soluții de reutilizare sau valorificare a DCD-urilor, încă din faza studiilor de fezabilitate;
- să asigure sortarea la sursă a DCD-urilor și să le stocheze în mod corespunzător, în containere dedicate sau zone special amenajate, fiind strict interzisă amestecarea diverselor tipuri de DCD-uri;
- să încadreze tipul de deșeu conform Catalogului European al Deșeurilor;
- să respecte pe toată durata desfășurării lucrărilor planul de gestionare a DCD-urilor; și altele.
Tot în proiectul de lege sunt prevăzute și sancțiunile aplicabile pentru nerespectarea normelor prevăzute de lege. De exemplu, nerespectarea unora dintre obligațiile enunțate mai sus poate atrage cu sine aplicarea de amenzi contravenționale cuprinse între 1.000 lei și 2.000 lei pentru persoane fizice și între 5.000 lei și 10.000 lei pentru persoane juridice.
Operatorul economic autorizat pentru transportul DCD-urilor are și el o serie de obligații, care includ inclusiv luarea de măsuri adecvate pentru a reduce cantitatea de praf degajată în aer. În absența unor măsuri în acest sens, acesta riscă amenzi cuprinse între 25.000 lei și 30.000 lei.
În trecut, a mai existat o inițiativă legislativă menită să producă o mai bună gestionare a deșeurilor provenite din construcții și demolări, însă aceasta nu a mai fost adoptată.
Atenție! Propunerea de lege nu produce momentan efecte. Pentru a se aplica, trebuie să fie dezbătut și supus la vot în cele două Camere ale Parlamentului, semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)