ACTUALIZARE (14.10.2024): Lista școlilor care pot folosi un catalog electronic pentru a consemna situația școlară a elevilor a fost modificată în octombrie, prin Ordinul ME 7.001/2024, numărul lor fiind acum de 2.030.
_________________
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Ordinul ME 6.443/2024, apărut miercuri, este actul normativ care stabilește lista unităților de învățământ preuniversitar ce pot folosi catalogul electronic în anul școlar 2024-2025 (lista poate fi descărcată de la finalul articolului).
Spre deosebire de anul trecut, când lista cuprindea aproape 1.200 de școli, în acest an pot folosi catalogul electronic nu mai puțin de 1.897 de școli.
Potrivit ordinului recent, „unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular cuprinse în anexă (listă - n. red.) au dreptul de a consemna în format electronic situația școlară a elevilor în anul școlar 2024-2025, precum și dreptul de a renunța la utilizarea catalogului electronic”.
Școlile de stat ce apar în listă trebuie să asigure din bugetul propriu sau din alte fonduri, după caz, achiziționarea programelor ori serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau părinții acestora.
De asemenea, școlile care folosesc catalogul electronic trebuie să respecte anumite reguli, stabilite prin Ordinul ME 3.896/2023.
Astfel, cu toate că situația școlară a elevilor se consemnează electronic pe parcursul anului școlar, la finalul acestuia, directorii de școli sunt obligați să tipărească, semneze, avizeze și să arhiveze catalogul electronic.
Pentru ca elevii să poată avea acces la facilitățile de care pot beneficia legal, școlile de stat ce apar în listă trebuie să elibereze, la începutul anului școlar, legitimații de elev, care trebuie să conțină obligatoriu cel puțin următoarele informații:
- nume și prenume;
- fotografie;
- CNP;
- număr matricol;
- viza anuală a unității de învățământ.
- dreptul de a fi informat;
- dreptul de acces;
- dreptul la rectificare;
- dreptul la restricționarea prelucrării datelor;
- dreptul la portabilitatea datelor.
Tot pe acest subiect, ME a propus, în primăvară, ca în cel mult doi ani să apară un catalog electronic gestionat la nivel național.
Comentarii articol (0)