ACCES GRATUIT
Raportul Draghi: De unde poate scoate UE 800 mld. de euro anual pentru a-și finanța redresarea competitivității și setarea pe inovație a economiilor?
Sistemul financiar subdezvoltat al UE este o barieră în calea creării și extinderii companiilor sale inovatoare, dar și în calea finanțării investițiilor de natură să-i asigure competitivitatea, se arată în raportul Draghi, care propune o serie de măsuri pentru remedierea situației finanțărilor.
Articolul continuă mai jos
Potrivit Raportului, Uniunea Europeană ar avea nevoie de un plan de creștere a competitivității care ar costa cel puțin dublu față de Planul Marshall de după Cel de-al Doilea Război Mondial – o sumă estimată de Mario Dragi la circa 800 de miliarde de euro anual.
De unde poate scoate UE atâția bani, când sistemele sale de finanțare a economiei sunt mult inferioare celor din SUA?
De la mic la mare:
- companiile europene depind de finanțarea bancară, nepotrivită pentru a oferi capital de risc companiilor inovative și cu resurse insuficiente pentru proiectele de amploare transfrontalieră;
- piețele bursiere nu beneficiază de suficient capital din cauza fragmentării;
- bugetul UE nu are suficiente resurse pentru a finanța toate proiectele strategice.
Pentru toate însă există și soluții.
Deficiențele UE în ceea ce privește dezvoltarea de noi tehnologii – cele care fac o diferența uriașă în termeni de productivitate – și extinderea acestora au o strânsă legătură și cu sistemul său de finanțare relativ subdezvoltat, susține fostul premier italian în raportul comandat de Comisia Europeană.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)