Inundațiile recente din România au afectat mai multe județe, cele mai lovite fiind cele din estul țării. Județele Galați și Vaslui au fost printre cele mai afectate, cu pagube semnificative aduse infrastructurii și locuințelor.
Cum un necaz nu vine niciodată singur, victimele dezastrelor naturale menționate se vor confrunta în curând cu o nouă problemă, cea legată de costurile aferente remedierii pagubelor produse de inundații.
Din acest punct de vedere, cel mai ușor le va fi celor care au încheiat contracte de asigurare împotriva pagubelor produse de catastrofele naturale, așa-numitele asigurări PAD.
Normele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) referitoare la asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor stabilesc condițiile și modalitățile de aplicare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva acestor dezastre.
Deși denumirea de ”asigurare obligatorie” poate părea restrictivă, încheierea unei astfel de polițe PAD (Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor) prezintă o serie de avantaje importante pentru proprietarii de locuințe din România.
Principalul avantaj al asigurării obligatorii a locuinței îl reprezintă protecția financiară pe care o oferă în cazul producerii unor dezastre naturale, cum ar fi cutremure, inundații sau alunecări de teren. Conform legislației în vigoare, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este pregătit financiar și operațional să despăgubească proprietarii asigurați care au suferit daune în urma unor astfel de evenimente.
Polița PAD acopera despăgubiri pentru daunele provocate de:
- acțiunea mișcării seismice asupra locuinței;
- alunecări de teren;
- precipitații atmosferice, topirea bruscă a zăpezii sau revărsări de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundații;
- pătrunderea și infiltrarea apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, provenit din revărsarea unui curs de apă, a unui lac sau a mării ori din formarea sau revărsarea torentelor, șuvoaielor sau puhoaielor, din orice cauză, inclusiv ruperea digurilor, acumularea apelor provenite din precipitații atmosferice abundente sau topirea zăpezii, în zone joase, lipsite de posibilități de scurgere sau cu posibilități reduse de evacuare a apelor;
- apele provenite din cauzele prevăzute mai sus și care determină ieșirea apelor subterane la suprafața terenului, chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge în exterior numai parțial construcția cu destinația de locuință, pătrunde și se infiltrează prin pereți sau prin pardoseală și din exteriorul acesteia;
- acțiunea cutremurelor de pământ ori a inundațiilor asupra construcției, care provoacă alunecări ale terenului care susține construcția.
Începând de anul trecut, sumele asigurate în baza poliței obligatorii sunt de 50.000 de lei sau 100.000 de lei, în funcție de materialele din care este făcută locuința. Tot în baza acestui criteriu, prețul unei asigurări PAD poate fi de 130 de lei, pentru locuințe situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă sau de 50 de lei pentru locuințele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural).
Nicoleta Radu, director general al PAID a explicat, într-un comunicat de presa remis Agerpres că "încurajăm toţi proprietarii de locuinţe asiguraţi împotriva dezastrelor care au fost afectaţi de inundaţiile din ultimele zile să contacteze PAID sau asigurătorii de la care au achiziţionat poliţele. Avem un sistem digitalizat de gestionare a daunelor pentru a accelera procesul de despăgubire şi pentru a reduce povara birocratică pentru asiguraţii noştri. PAID rămâne dedicat protejarii financiare a proprietarilor de locuinţe în faţa dezastrelor naturale. În aceste momente critice, reiterăm importanţa asigurării obligatorii a locuinţei ca instrument esenţial de rezilienţă financiară pentru comunităţi".
PAID dispune de un sistem digitalizat de gestionare a daunelor, ceea ce permite o soluționare rapidă a cererilor de despăgubire. Conform declarațiilor oficiale, plata despăgubirilor se poate realiza în câteva zile, cu condiția ca polița de asigurare să fie valabilă și societatea să fie notificată cu privire la daune.
În eventualitatea unui dezastru natural major, PAID beneficiază de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1,3 miliarde de euro, după cum au ținut să precizeze reprezentanții PAID pentru sursa citată. Această reasigurare extinsă garantează că societatea va putea onora cererile de despăgubire chiar și în cazul unor evenimente catastrofale.
Marea problemă a victimelor recentelor inundații este aceea a numărului mic de persoane care au înțeles necesitatea încheierii acestor polițe obligatorii. Conform lui Cosmin Tudor, directorul general adjunct al PAID, ”judeţul Galaţi are un grad de acoperire prin asigurare de 20% iar Vasluiul are 12% deci gradele de acoperire sunt foarte mici şi sunt sub media naţională, media naţională fiind 23%. Partea mult mai gravă este că în mediul rural, de obicei, acoperirile prin asigurare sunt la jumătate. Dacă ne uităm, de exemplu, la localităţile afectate din Galaţi şi Vaslui o să vedem că avem grade de acoperire între 7% şi 8%”, a explicat oficialul pentru agenția de presa citată.
Comentarii articol (3)