ACCES GRATUIT
Regulamentul european privind serviciile digitale
ANCOM este coordonatorul serviciilor digitale, dar nu se poate pronunța asupra legalității conținutului online din afara sferei sale de competență
În primăvară s-a stabilit, printr-o lege de aplicare a regulamentului european privind serviciile digitale, că Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este coordonatorul serviciilor digitale în România, având rolul de a ghida aplicarea regulamentului european la nivel național. Totuși, ANCOM atrage atenția că nu poate să se pronunțe asupra legalității sau ilegalității unui conținut publicat online, ce nu intră în sfera sa de competență.
Articolul continuă mai jos
ANCOM a fost desemnată, în martie, coordonatorul serviciilor digitale în România, după cum este prevăzut în
Legea 50/2024 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea
Regulamentului (UE) 2022/2065 privind o piață unică pentru serviciile digitale (Regulamentul privind serviciile digitale - DSA).
Mai exact,
după cum subliniază chiar autoritatea,
“pentru implementarea Regulamentului european privind serviciile digitale la nivel național, ANCOM a fost desemnată prin lege coordonator al serviciilor digitale în România. Rolul autorității este de a coordona aplicarea Regulamentului privind serviciile digitale la nivel național, fiind responsabilă cu supravegherea și asigurarea respectării acestor prevederi legale în România. ANCOM este totodată punct de contact în relația cu Comisia Europeană și cu ceilalți coordonatori ai serviciilor digitale desemnați conform Regulamentului”.
În schimb, ANCOM atrage atenția că
nu poate stabili ce conținut publicat online, care nu intră în sfera sa de competență, este sau nu legal. Potrivit DSA, autoritățile relevante, care sunt, de fapt, autoritățile care au atribuții în legătură cu supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate, pot emite ordine împotriva conținutului ilegal sau ordine de furnizare informații.
De asemenea, ordinele împotriva conținutului ilegal sau de furnizare informații pot fi emise și de către autoritățile judiciare în cadrul acțiunilor, activităților ori procedurilor desfășurate de acestea potrivit competențelor legale conferite.
„Altfel spus, autoritățile care au competențe în mediul offline într-un anumit domeniu au aceleași competențe și în mediul online. Ca atare, autoritățile pot lua măsuri împotriva conținutului ilegal în mediul online în funcție de domeniul pe care îl gestionează”, după cum apare în comunicatul ANCOM.
În rolul ei de coordonator al serviciilor digitale, autoritatea are competența de a supraveghea și asigura respectarea DSA de către furnizorii de servicii intermediare din România. Serviciile intermediare sunt prestate, în mod normal, în schimbul unei plăți, la distanță, prin mijloace electronice și la solicitarea individuală a beneficiarului serviciului. Aici pot intra serviciile de transmitere, stocare în cache sau găzduire.
În cazul în care consideră că furnizorul unui serviciu intermediar nu-și îndeplinește obligațiile stabilite prin DSA, beneficiarii serviciilor pot depune o plângere la ANCOM. Dacă plângerea vizează un furnizor de servicii intermediare dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, ANCOM va înainta plângerea către coordonatorul serviciilor digitale din respectiva țară.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)