HG1677/2024 modifică Regulamentul de organizare și funcționare a INEMRCM și are scopul de a centraliza cabinetele teritoriale de expertiză medicală sub coordonarea INEMRCM, transferând-le din subordinea caselor teritoriale de pensii. Această schimbare se bazează pe prevederile Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii și vizează îmbunătățirea eficienței și coordonării activității de expertiză medicală a capacității de muncă la nivel național și întră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, adică la 24 decembrie.
Conform notei de fundamentare care însoțea hotărârea în faza sa de proiect, modificările sunt o consecință a nevoii de a alinia actuala situație la cea impusă de prevederile Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, care stipulează deja trecerea cabinetelor teritoriale de expertiză medicală din subordinea caselor teritoriale de pensii în subordinea INEMRCM, situație devenită obligatorie începând cu 1 septembrie 2024, odata cu intrare în vigoare a legii pensiilor.
Conform amintitului document, această unificare sub autoritatea INEMRCM elimină dubla subordonare existentă în prezent (administrativă - casele teritoriale de pensii și metodologică - INEMRCM).
De asemenea, odată desăvârșită trecerea acestor cabinete sub autoritatea INEMRCM, instituția poate emite instrucțiuni și proceduri obligatorii pentru toate cabinetele, asigurând o aplicare unitară a criteriilor de diagnostic clinic, funcțional și de evaluare a capacității de muncă.
În plus, măsura facilitează comunicarea între personalul medical, optimizând fluxul de lucru și răspunsul către beneficiari, instituția putând monitoriza în timp real activitatea cabinetelor.
În cadrul INEMRCM vor funcționa comisiile de avizare și control al dosarelor medicale, metodologie medicală, expertiză medicală superioară și, ocazional, comisii de verificare a încadrării în grade de invaliditate. Toate aceste comisii, formate din medici experți, vor asigura corectitudinea și uniformitatea în evaluarea capacității de muncă și acordarea pensiilor de invaliditate.
Aceste comisii vor avea următoareele competențe:
- analiza și avizarea documentațiilor medicale întocmite în vederea încadrării în grade de invaliditate;
- controlul legalității încadrării în grade de invaliditate;
- revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate internați în secțiile clinice ale INEMRCM.
În urma acestui transfer de autoritate, hotărârea de Guvern prevede că numărul maxim de posturi al INEMRCM va crește de la 253 la 552 (cu 17 mai puține decât numărul propus în faza de proiect), prin preluarea celor 316 posturi deja existente în cabinetele teritoriale, iar drepturile salariale ale personalului transferat vor fi menținute.