„Datorită directivei și regulamentului adoptate astăzi, procedura de înregistrare a desenelor și modelelor la nivelul UE va fi mai ieftină și mai simplă, iar procedurile între sistemele europene și cele naționale vor fi armonizate (...) Va exista o perioadă de tranziție armonizată pentru a permite protejarea desenelor și modelelor existente ale pieselor componente în timpul tranziției de la cadrul juridic actual la legislația adoptată astăzi”, anunța Consiliul UE joia trecută. După aprobarea Consiliului, actele legislative vor fi semnate de conducerea Parlamentului European și a Consiliului, urmată de publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea un termen de 36 de luni pentru a implementa măsurile necesare. Regulamentul va deveni aplicabil patru luni mai târziu.
Un aspect semnificativ adus de noul pachet legislativ european este introducerea „clauzei privind reparațiile”, care permite o excepție de la protecția desenelor și modelelor pentru piesele de schimb utilizate în repararea produselor complexe. Aceasta va ajuta la menținerea aspectului inițial al produselor, cum ar fi automobilele, și va liberaliza piața pieselor de schimb, asigurând consumatorilor accesibilitate mai mare. Se estimează că această măsură ar putea genera economii considerabile pentru consumatori, între 340 și 544 milioane EUR pe o perioadă de 10 ani.
„Această clauză exclude de la protecția desenului sau modelului piesele de schimb ale unui produs complex care sunt utilizate pentru a-i reda aspectul inițial, dar numai în scopul reparării și dacă piesa de schimb arată exact ca piesa originală (și anume, o ușă deteriorată sau un far stricat al unui autovehicul care ar trebui înlocuit pentru a face ca autovehiculul să arate așa cum era)”, explică legiuitorul european.
Pentru a asigura o coexistență armonioasă între sistemele naționale și cele europene de protecție, noile reglementări vor ajusta taxele de înregistrare, acestea fiind mai mari decât în sistemele naționale, având în vedere domeniul de aplicare extins al protecției la nivel european. De asemenea, oficiile vor avea responsabilitatea de a informa autorii cu privire la expirarea drepturilor lor.
În plus, acordul interzice protejarea elementelor de patrimoniu cultural de interes național ca desene sau modele private, având ca referință definiția UNESCO a patrimoniului cultural. Aceste măsuri sunt menite să protejeze atât interesele consumatorilor, cât și pe cele ale titularilor de drepturi, asigurând un cadru legislativ echitabil și eficient în domeniul desenelor și modelelor industriale.
Notă: Industriile cu utilizare intensivă a desenelor și modelelor reprezintă aproape 16 % din PIB și 14 % din totalul locurilor de muncă din UE.
Comentarii articol (0)