Noua reglementare CLP, adoptată săptămâna aceasta, aduce modificări substanțiale legislației europene, veche de 16 ani, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor chimice.
Această actualizare are drept scop principal adaptarea legislației la realitățile actuale și provocările viitoare din domeniul substanțelor chimice. Unul dintre aspectele avute în vedere pentru noua reglementare este adaptarea la noile pericole identificate de-a lungul timpului, fie ele de natură tehnologică sau comercială.
Evoluțiile înregistrate în acest domeniu au relevat în acești 16 ani prezența perturbatorilor endocrini și efectele pe termen lung ale anumitor substanțe, realități pe care vechea reglementare nu le avea în vedere și pentru care, evident, regulamentul din 2008 nu era suficient de bine pregătit pentru a le gestiona.
Noua reglementare facilitează raportarea acestor ”pericole emergente” și oferă Comisiei Europene și altor părți interesate competențe sporite pentru clasificarea substanțelor nocive și accelerarea identificării lor.
O altă schimbare majoră este adaptarea la economia digitală și circulară, de asemenea, un aspect neglijat de legislația din 2008. Prin urmare, noua reglementare clarifică regulile de etichetare, adaptându-le la diverse forme de comerț, inclusiv vânzări online și la stații de reumplere, fenomene tot mai des întâlnite în comerțul modern.
În plus, măsura introduce reguli specifice pentru etichetarea digitală voluntară, ținând pasul cu evoluția tehnologiei, în condițiile în care, de exemplu, comerțul online are dimensiuni incomparabil mai mari față de volumul pe care îl înregistra în anul 2008.
Un alt obiectiv al noii reglementări este sporirea calității etichetelor, atât a celor în format fizic, cât și digital, pentru a facilita înțelegerea informațiilor de către consumatori.
Nivelul de protecție împotriva pericolelor chimice este, de asemenea, ridicat prin noua reglementare. Astfel, o prevedere specifică a noii reglementări se referă la substanțele solide cu mai mulți componenți (MOCS) de origine botanică care nu au fost modificate chimic. Acestea beneficiază de o derogare de cinci ani, timp în care nu li se aplică noile reguli.
La expirarea acestei perioade de grație, Comisia Europeană poate propune o nouă legislație, bazată pe cele mai recente cunoștințe științifice ale momentului referitoare la MOCS. Revizuirea CLP, alături de revizuirea planificată a Regulamentului REACH (referitor la înregistrarea substanțelor chimice în UE), reprezintă o componentă importantă a Strategiei pentru sustenabilitate în domeniul substanțelor chimice, parte integrantă a Pactului verde european.
Atenție! Regulamentul nu se aplica momentan, el va intra în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial.