Buna ziua,
Lucrez intr-un laborator de anlize chimice si utilizam in determinari cativa reactivi incadrati conform HG 358/2008 in categoria 3 de precursori (acetona- 10l/an; acid sulfuric -50l/an, acid clorhidric-50l/an).
Poate sa ma lamuresca cineva daca sunt obligata sa fac raportarile catre Agentia Nationala Antidrog conf. anexa6-HG358, daca trebuie sa obtin aviz de utilizare precusrori categoria3 si sa tin Registrul de evidenta precursori.
Nu inteleg ce inseamna OPERATOR conform HG358/2008 si Ord. 121/2006!!! Un laborator este operator?
Multumesc!
Toti utilizatorii de astfel de substante, inclusiv un laborator de analize chimice (individual sau in cadrul unui agent economic), sunt considerati "operatori" si trebuie sa respecte legislatia din domeniu.
Raportarile catre ANA se fac numai daca utilizati cantitati mari (vezi legea pentru cantitati) de reactivi. Avizul de utilizare trebuie obtinut si registrul de evidenta tinut obligatoriu la zi.
Exceptiile sunt cele prevazute in HG nr. 358/ 2008 la
-art.23 Se exceptează de la obligaţia raportării potrivit prevederilor art. 22 unităţile de
învăţământ publice şi private în care funcţionează laboratoare, instituţiile şi unităţile de cercetare ştiinţifică, unităţile spitaliceşti, laboratoarele sau unităţile poliţiei, autorităţii vamale, justiţiei şi armatei, pentru substanţele clasificate din categoria 3.
Sunt strict aplicabile prevederile Ordinului ANA nr.121/ 2006 privind obligatiile operatorilor
-art.13 (1) Desfăşurarea operaţiunilor cu substanţe clasificate se face cu respectarea următoarelor obligaţii:
a) obţinerea declaraţiei de utilizare, prevăzută de art. 4 din Regulamentul 273/2004;
b) asigurarea şi păstrarea evidenţei mişcării zilnice a substanţelor clasificate şi întocmirea documentaţiei în conformitate cu prevederile art. 5 din Regulamentul 273/2004 şi ale art. 3 şi 4 din Regulamentul 111/2005;
c) întocmirea pentru fiecare produs a normelor tehnice specifice privind producţia, ambalarea, transportul, depozitarea, manipularea, distrugerea sau neutralizarea acestora, consemnarea, asigurarea şi administrarea antidotului în caz de intoxicare, stabilit cu acordul Ministerului Sănătăţii Publice, în cazul operatorilor care produc substanţe clasificate;
d) asigurarea etichetării, conform dispoziţiilor legale în vigoare şi cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 7 din Regulamentul 273/2004 si la art. 5 din Regulamentul 111/2005;
e) efectuarea ambalării, conform dispoziţiilor legale în materie.
(2) Limitele cantitative anuale, pentru care operatorii implicaţi în punerea pe piaţă a substanţelor clasificate din categoria 2 sunt exceptaţi de la prevederile art. 11 şi art. 13 alin. (1) lit. a) şi b), sunt cele prevăzute în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 273/2004 al Parlamentului european.