Interdictia de a utiliza metale grele si alte substanțe chimice periculoase in echipamentele electrice si electronice a fost extinsa recent la o gamã mult mai larga de produse, noile norme intrand in vigoare la 21 iulie Noua legislatie va contribui la cresterea sigurantei produselor electronice, cum sunt termostatele, aparatura medicala si panourile de comanda, impiedicand totodata eliberarea substantelor periculoase in mediul inconjurator. Statele membre au la dispozitie 18 luni pentru a transpune noile norme.
Noua legislatie constituie o revizuire a Directivei RoHS privind restrictionarea utilizarii substantelor periculoase in echipamentele electrice si electronice si mentine interdictia cu privire la utilizarea plumbului, a mercurului, a cadmiului, a cromului hexavalent, a bifenililor polibromurati (BPB) si a difenil eterilor polibromurati (DEPB).
Directiva RoHS anterioara avea ca obiect mai multe categorii de echipamente electrice si electronice, inclusiv aparate electrocasnice, echipamente informatice si echipamente destinate consumatorilor, insa a fost extinsa recent la toate echipamentele, cablurile si componentele electronice. Se pot acorda in continuare scutiri in cazurile in care nu exista nicio alternativa satisfacatoare. Lista substantelor interzise va fi reexaminata periodic.
„Este inacceptabil ca oamenii sau planeta sa fie expusi la substante periculoase daca exista alternative. Cu totii intram zilnic in contact cu astfel de produse, iar aceste noi norme contribuie la cresterea nivelului de siguranta la care ne putem astepta, ameliorând siguranta consumatorilor, protectia sanatatii si a mediului, precum si aplicarea normelor la nivel national", a declarat
Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik.
Elementele principale ale noii directive sunt urmatoarele:
• o extindere treptata a normelor la toate echipamentele, cablurile si componentele electrice si electronice, in vederea atingerii deplinei conformitati pâna in 2019;
• reexaminarea listei substantelor interzise pâna in iulie 2014 si in mod periodic dupa aceasta data;
• norme mai clare si mai transparente privind acordarea de scutiri de la interdictia de utilizare a substantelor;
• o mai mare coerenta cu Regulamentul REACH privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice;
• clarificarea definitiilor importante; si
• marcajul CE, care denota conformitatea cu normele europene, prevazut pentru produsele electronice care respecta si cerintele
Directivei RoHS.
in vederea acestei importante extinderi a domeniului de aplicare, noua directiva prevede perioade de tranzitie de pâna la 8 ani pentru noile produse care fac obiectul normelor respective.
Noua directiva nu se aplica panourilor fotovoltaice, pentru ca UE sa-si poata atinge obiectivele in materie de energie din surse regenerabile si de eficienta energetica.
Implementarea si conformitatea constituie aspecte importante ale noilor norme, care prevad un mecanism destinat sa faciliteze monitorizarea conformitatii de catre Comisie.
Etapele urmatoare
Pentru ca producatorii sa se poata conforma mai usor noii directive, documentul orientativ privind cele mai frecvente intrebari legate de RoHS va fi actualizat inainte de termenul limita de transpunere a acesteia in statele membre. De asemenea, Comisia va reexamina articolele vizate de modificarile domeniului de aplicare introduse de noua directiva fata de cea anterioara si care nu au facut inca obiectul unei evaluari a impactului, in vederea includerii acestora in directiva.
Comentarii articol (0)